Koulutusleikkausten kritisointi ei ole populismia


Vaikka Juhani Seppänen niin väittää (KS 4.5.2017). Jos Suomi jollain pärjää ja jos Suomessa on kautta aikain johonkin uskottu, niin se on koulutus ja sivistys. Se, että me osaamme, tiedämme, ymmärrämme ja keksimme. Tämän tukipilarina ovat olleet, ja toivottavasti tulevat edelleen olemaan, hyvin koulutetut ja motivoituneet opettajat. Kaikilla oppimisen tasoilla päiväkodeista yliopistoihin.

Vihreä eduskuntaryhmä etsi vaihtoehtobudjetissaan rahaa koulutukseen. Niin, että koulutusleikkauksia ei olisi tarvinnut tehdä. Rahat löytyivät mm. ympäristölle haitallisista tuista sekä sokeriveron säätämisestä. Näin pidettäisiin ennen eduskuntavaaleja annettu koulutuslupaus, että koulutuksesta ei leikata. Näiden kylttien kanssa kuvissa poseerasivat myös Kokoomuksen ja Keskustan puheenjohtajat. Päätökset eivät ole olleet lupausten mukaisia.

Hiukkaskiihdyttimen analysaattori. Tuntui jotenkin passaavan tämän jutun yhteyteen (työreissulla otettu kuva). 🙂

Mielestäni koulutuksesta leikkaaminen on todella lyhytnäköistä maailmassa, jossa tiedon määrä kasvaa koko ajan. Puolet ikinä tehdystä tieteellisestä tutkimuksesta on tehty viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Ihmiskunnan käytettävissä oleva tieto on siis tuplaantunut 90-luvulta tähän päivään. Lisäksi meillä on suuria haasteita ratkaistavana: ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, erilaiset konfliktit, sairaudet sekä yhteiskunnan eriarvoistumiskehitys. Koulutus ja tieto auttavat meitä ratkaisemaan näitä ongelmia. Tämän lisäksi koulutusleikkausten vaikutukset näkyvät jo: päiväkodeissa jää yhä vähemmän aikaa yhdelle lapselle; peruskoulussa samoin; ammattioppilaitoksissa koulutusvastuuta sysätään teineille itselleen ja työnantajille; lukioissa kurssitarjonta supistuu & luokkakoko kasvaa; ja huippututkijat muuttavat Suomesta pois parempien mahdollisuuksien perässä. Minusta tällainen kehitys ei ole satavuotiaalle Suomelle hyväksi.

Silja Keränen
Diplomi-insinööri
Kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Kajaani

——-
Julkaistu Kainuun Sanomissa 5.5.2017.

Share Button