llmastonmuutos kuuluu politiikan keskiöön


”Lähivuodet ovat luultavasti tärkein ajanjakso koko ihmiskunnan historiassa.” Näin arvioi YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtajistoon kuuluva Debra Roberts.

Maanantaina julkaistiin ilmastopaneelin raportti, jossa arvioidaan ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuksia. Pääviesti on se, että toivoa on, mutta toimia pitää heti.

Ilmastonmuutos pitää asetta kaiken politiikan tekemisen keskiöön. Nyt. Kyse on siitä, millaisen maapallon me jätämme meidän lapsillemme.

Ihmiskunta osaa hillitä ilmastonmuutoksen siedettävälle tasolle. Osaaminen ja teknologia on olemassa. Kyse on tahdosta.

Sipilän hallituksen kunniaksi on laskettava kivihiilen kielto vuoteen 2029 mennessä. Se on askel oikeaan suuntaan.

Niitä askelia tarvitaan paljon lisää. Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat noin 60 miljoonaa tonnia, josta kivihiilen osuus liikkuu kymmenen prosentin tuntumassa.

Kasvihuonekaasupäästöt pitää puolittaa jo vuoteen 2030 mennessä ja painaa nollaan 2050-luvulle porhallettaessa.

Metsillä on valtava rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Suomen metsät sitovat joka vuosi noin 30 miljoonaa tonnia, eli puolet kaikista päästöistä.

Sen lisäksi, että päästöjä vähennetään joka sektorilta paljon, on aivan keskeistä huolehtia hiilinielujen säilymisestä. Onkin ihan absurdia, että Sipilän hallitus käytti EU-tason poliittiset pelimerkkinsä lobatessaan sitä, että Suomi voisi pienentää hiilinielujamme.

Tilanteessa, jossa ilmastonmuutos pitää hillitä nyt. Eikä parin vuosikymmenen päästä.

Samaisen hallituksen johdolla ei saatu uudistettua yritystukia, joita edelleen ohjataan yli miljardi euroa fossiilisten polttoaineiden tukemiseen.

Mitä te vastaatte lapsillenne, jotka joutuvat kokemaan ilmaston lämpiämisen seuraukset? Tai niille kehitysmaiden lapsille, naisille ja vanhuksille, jotka kärsivät lämpenevän ilmaston seurauksista eniten?

Lähivuodet ovat ratkaisevia, koska päätöksiä pitää tehdä nyt. Osaaminen ja tarvittava teknologia ihmiskunnalla on olemassa. Toivottavasti löytyy riittävästi viisautta sekä uskallusta tehdä päätöksiä ja siten luotsata elämä kestävälle uralle.

—-
Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 12.10.2018. 

Share Button