Luonnonvarojen verottamista työteon sijaan


Marraskuussa 2014 Suomessa oli työttömiä 8,5 %, eli 215 000 henkeä. Kuinka heille ja meille kaikille, saataisiin työtä. Toisaalta taas uusiutumattomat luonnonvarat alkavat ehtyä tai niiden käytön seuraukset (esim. ilmastonmuutos) ovat todella negatiivisia.

Meillä on siis ylitarjontaa työntekijöistä ja niukkuutta luonnonvaroista. Siksi meidän pitäisi ohjata siihen suuntaan, että ihmistyötä tarvitaan ja käytetään entistä enemmän. Ja vastaavasti luonnonvaroja, etenkin uusiutumattomia entistä vähemmän. Eli: siirretään verotuksen painopistettä huomattavasti luonnonvarojen verottamiseen ja kevennetään työn verottamista.

Nythän ihmisen tekemä työ on monesti niin kallista (esim. laskutettava hinta 50 €/h), ettei niin kannata tehdä kuin välttämättömimmät asiat. Kannattaa mieluummin ostaa uutta kuin korjata vanhaa. Ihan hullua!

Verotuksen painopisteen muutoksella tavaroiden hinta nousisi, ja palveluiden vastaavasti laskisi. Hinta ja siksi verotus, on yksi hyvä keino ohjaamaan ihmisten käyttäytymistä. Kuitenkin täytyy muistaa verotuksen toinenkin luonne: tuloerojen tasaaminen. Pahimmillaan tuloerot kasvaisivat, kun monen perushyödykkeen hinta nousisi. Rikkailla niihin on varaa, köyhillä ei. Pitää löytää tapa kompensoida asia – onko se todella voimakas työtulojen progressiivinen verotus; omaisuuden & pääomatulojen voimakkaampi verotus; vai perustulo. Tai yhdistelmä näistä. Tai jotain muuta.

Verotuksen painopisteen siirtäminen ja sitä kautta luonnonvarojen käytön vähentyminen, auttaisi myös irrottamaan talouskasvun kasvavasta luonnonvarojen kulutuksesta. Tämä irtikytkentä on välttämätön, jos haluamme talouden kasvavan. Nythän talouden kasvu on pitkälti perustunut luonnonvarojen kasvavaan käyttöön. Luonnonvarat eivät kuitenkaan ole loputtomia ja niiden käyttö aiheuttaa lisäksi haittoja esimerkiksi erilaisten päästöjen muodossa.

Yhteiskuntamme on rakennettu sen varaan, että talous kasvaa. Tätä on kritisoitu ihan perustellusti (degrowth-ajattelu). Koko yhteiskuntajärjestelmämme on rakennettu talouden kasvun varaan. Toki se on pelkästään ihmisen luomana systeeminä muutettavissa, mutta muutoksen seuraukset voisivat olla liian radikaalit. Minusta tärkeintä on siis erottaa talouskasvu luonnonvarojen käytön kasvusta. Toisaalta pitäisi myös varautua siihen, ettei talous välttämättä kasva ’totutusti’. On varauduttava vähemmän luonnonvaroja kuluttavaan elämään, sekä hitaaseen talouden kasvuun.

Share Button

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.