Väliäkö valinnoilla


”En ymmärrä, kuka ostaa jotain Reilun Kaupan banaaneja. Rahan haaskausta, eihän tuollaisilla jutuilla nyt oikeasti ole yhtään mitään väliä.”, junamatkaseuralaiseni totesi eräänä kevättalven päivänä 2005. Samalla sain totisesti ymmärtää, ettei millään mitä minä tai kukaan mukaan tekee, ole mitään väliä. Kaikenlainen maailmanparannus on ihan naurettavaa.

Turpiin tuli, henkisesti. Ympäristönsuojelutekniikan opintoni alkoivat syksyllä 2002, ja ensimmäisinä vuosina tuli totisesti faktojen kautta aikamoinen herätys siitä, mihin tämä maailma on menossa. Joululahjaksi tuolloin saamani Kasvun rajat –kirja on vieläkin kesken. Ei sitä pysty masentumatta lukemaan. Jotain tälle tilanteelle pitää tehdä. Silloin opiskelin ja yritin optimoida oman elämän pienetkin asiat ympäristön kannalta mahdollisimman järkevästi.

Edelleenkin yritän optimoida omia valintojani ympäristön kannalta fiksusti. Paljosta olen antanut periksi, kun itselle ja lähipiirille pitää olla myös armollinen. Isot asiat olen pyrkinyt järjestämään kestävästi. Isot asiat, eli ruoka, asuminen ja liikkuminen.

Ruoka

Kasvatetun lihan syönnin lopetin keväällä 2011. Otin reissukirjaksi mukaan Safran Foerin Eating Animals. Onneksi en englanninkielisestä kirjasta täydellisesti ymmärtänyt kaikkea, mutta riittävästi lihansyönnin lopettamiseksi. Riistaa syön edelleen, sekä suomalaista kestävää ei-kasvatettua kalaa. Ajattelen, että ne eläimet ovat saaneet elää lajityypillisen elämän. Kun niitä syö kohtuudella, se on myös kestävää. Lohi on kompromissivyöhykkeellä, sitä voin syödä jos ei muuta ole.

Kasvissyönti on minulle sekä ekologinen että eläinoikeudellinen asia. Maapallo ei kestä sitä, jos jokainen syö keskimääräisen länsimaalaisen tavoin lihaa – noin 80 kg vuodessa. En myöskään halua, että eläin elää elämänsä ihan vain ja ainoastaan siksi, että minä sitten syön sen. Ja vieläpä surkean elämän.

Tärkeintä on kuitenkin olla heittämättä ruokaa roskiin. Onneksi mieheni on tässä(kin) asiassa ihan huippu! Toisiamme sparraten meillä pilaantuu tai muuten päätyy syömäkelpoista ruokaa biojäteastiaan noin kilosta pariin vuodessa.

Asuminen

Asumme kerrostalossa Kajaanin keskustassa, jolloin päivittäinen liikkuminen onnistuu ilman autoa. Kaikki on lähellä, ja se on ihan täydellistä.

Asumisessa on väliä etenkin sillä, kuinka ja miten iso asunto lämmitetään. Me olemme kaukolämmön piirissä, joten kaukolämpökattiloiden polttoaineilla on merkitystä. Asunnon koolla on myös väliä, neliöitä on tällä hetkellä vajaa 30 per henki.

Liikkuminen

Meillä on kimppa-auto kaveripariskunnan kanssa. Kainuussa on hieman haastavaa tulla toimeen ilman autoa. Kukaan meistä ei kuitenkaan tarvitse autoa päivittäin. Siksi yhteisesti omistettu auto, josta kiinteät kulut jaetaan neljään osaan ja muuttuvat kulut käytön mukaan, on todella toimiva ratkaisu.

Lyhyet matkat menen kävellen, vähän pidemmät pyörällä. Kajaanin joukkoliikennekin on tullut tutuksi, junat & pitkänmatkan bussit nyt tietysti. Lentomatkoja tulee vuosittain ’liikaa’, suurin osa työn vuoksi.

Valinnoillako väliä?

On niillä. Jokainen pieni teko pienentää suoraan sen verran ympäristökuormitusta. Jos valitset junan henkilöauton sijaan, hiilidioksidipäästöjä tulee vähemmän. Suurempana merkityksenä ajattelen kuitenkin valintojen välillisen vaikutuksen. Ette arvaakkaan kuinka monta kasvissyöntikeskustelua olen käynyt ihan muiden aloitteesta. Tai kuinka kimppa-autoesimerkkimme on laittanut monen miettimään voisiko samantyyppistä järjestelyä tehdä itsekin. Lisäksi markkinataloudessa toimii kysynnän ja tarjonnan laki. Kampin K-Supermarketissa on huomattavan paljon enemmän ’ympäristötuotteita’ kuin Kajaanin Citymarketissa. Sillä on väliä, mitä ostamme. Ja vielä, se vaikuttaa välillisesti myös päätöksentekijöihin sekä yrityksiin. Molempien on pakko ottaa huomioon ihmisten mielipiteitä ja yhteiskunnan trendejä. Ja tämä ei ole ihan pieni vaikutus.

Minusta siis kannattaa miettiä kuinka elää, ja millaisia arkipäiväisiä valintoja tekee. Sillä on väliä. Jos tekemisen intoa riittää yli lähipiirin tarpeen, voi myös toimia yhteiskunnallisesti. Minä lähdin mukaan politiikkaan tekemään ympäristön kannalta kestävistä valinnoista helppoja ja halpoja. Mitä sinä voisit tehdä? ☺

“Be the change that you wish to see in the world.” ― Mahatma Gandhi

Share Button

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.