Kuka olen


Ihmettelemässä koiraa yhdessä vasikan kanssa

Olen syntyperäinen kajaanilainen, tarkemmin määriteltynä Teppanasta. Opettaja-äidin ja metsänhoitaja-isän kanssa asuttiin kerrostalossa. Sen vastapainona lapsuuteeni kuului elämää äidin ja isän kotitiloilla – Virroilla ja Lapinlahdella. Ala-asteen kävin Teppanan koulussa Aaro Heikkisen hyvässä opissa ja yläasteen Kätön koululla. Ylioppilaaksi kirjoitin Linnan lukiosta vuonna 2002.

msnkuva

Teekkarihenkeä kerrakseen

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen lähdin opiskelemaan ympäristönsuojelutekniikkaa Oulun yliopistoon. Tai oikeammin Kuopioon. Opintosuuntaamme kuuluivat 1. ja 4. vuoden opinnot Kuopion yliopistossa, ja lukuvuodet 2-3 sekä 5+ Oulun yliopistossa. Näinä vuosina opin valtavasti kemiaa, vesienkäsittelyä, ilmansuojelua, maaperäekologiaa, limnologiaa, prosessitekniikkaa, insinöörimatematiikkaa… – kaikkea mitä ympäristönsuojelijan kuuluu tietää.

Diplomityö terästehtaan kuonien liukoisuusominaisuuksista oli kansissa, ja opintoviikot kasassa – olisin voinut valmistua. Mutta lähdin vaihtoon. Singaporeen. Kaakkois-Aasiassa, päiväntasaajalla sijaitseva länsimainen kaupunkivaltio opetti valtavasti elämästä ja ihmisistä. Kannatti ehdottomasti. Tosin Suomeen palatessa ymmärsin, että tämä on minun maani, täällä minun on hyvä olla. Toki voi sitä tulevaisuudessakin jossain ulkomailla asua, mutta Suomessa on koti.

Kemikaalivirastossa yhdessä espanjalais-ruotsalaisen kollegan kanssa. 

Vuoden 2007 joulukuussa valmistuin diplomi-insinööriksi, oivallisin paperein. Heti sen jälkeen muutin töihin Helsinkiin. Ensin olin töissä koulutusyritys AEL:ssä vastaten vesihuoltoalan koulutustarjonnasta. Tämän jälkeen hieman yli kolme vuotta vierähti Euroopan Kemikaalivirastossa EU-virkamiehenä. Siellä olin rekisteröintiyksikössä ja valmistauduimme ensimmäiseen kemikaalien rekisteröintimääräaikaan. Työtä siis riitti vaikka kuinka ja tekemistä piti todellakin hioa, mutta lopulta rekisteröinnit sujuivat kitkatta. 

Sitten koitti paluu kotiseudulle – ensin vain päähänpistona kesken kiireisimmän rekisteröintimääräajan. Ajatus lopulta konkretisoitui, ja keväällä 2012 oli sitten ratkaisujen aika: irtisanouduin tietämättä seuraavasta työstä. Kesäkuisena maanantaina muuttokuorma kulki Kajaaniin, ja samana perjantaina mentiin naimisiin. Siviilisäädyn ja asuinpaikan lisäksi muuttui sukunimikin – Pietikäisestä Keräseksi.

Kansainvälisyys ei jäänyt Kemikaalivirastoon, kun erittäin mielekäs työpaikka järjestyi Kainuun Edusta. Työkielenä englanti, pomona kreikkalaistaustainen rouva ja työnä kansainväliset EU-hankkeet (2012-14 INTERREG IVC-ohjelmasta TRAP ja STEP; ja 2016-19 eteenpäin ensin INTERREG BSR-ohjelmasta Baltic TRAM ja sitten INTERREG EUROPE-ohjelmasta digitalisatioon liittyvä SKILLS+).

Kaamosvaelluksella Kaldoaivin erämaassa joulukuussa 2013.

Syksyllä 2012 lähdin Vihreiden kuntavaaliehdokkaksi, koska kotiseudun asiat kiinnostavat. Tietoisuus länsimaiden kestämättömästä elämäntavasta ja palava halu edistää asioita veivät minut politiikan tielle. Ympäristönsuojelutekniikan opinnot, vaellusharrastus sekä kiinnostus ympäristöasioita kohtaan antavat hyvän pohjan politiikkaan. Partiosta puolestaan olen saanut arvokasta kokemusta siitä, kuinka asioita saadaan edistettyä.

Kohtalainen loikka olikin luvassa, kun sain todeta kampanjoinnin kannattavan ja pääsin niin Kajaanin kaupunginvaltuustoon, Kainuun maakuntavaltuustoon kuin Kajaanin kaupunginhallitukseenkin. Näistä toimista voit lukea lisää blogista sekä Mitä teen -otsikon alta.

Erävaelluksen SM-kisoissa 2011 pääsi vähän venyttelemäänkin 🙂

Töitä ja politiikkaa – onneksi elämässä on muutakin. Partio on ollut harrastukseni seitsenvuotiaasta. Monipuolisella partiopolullani olen toiminut niin Kajaanin Korvenpojissa lippukunnanjohtajana kuin keskusjärjestö Suomen Partiolaisissa hallituksen jäsenenä. Fyysisiä rajoja on tullut koeteltua mm. syksyisissä Erävaelluksen SM-kisoissa, Lost-in-Kajaani -seikkailukilpailussa sekä joulu-tammikuussa tehdyillä kaamosvaelluksilla Lapin erämaissa. Lasten myötä pitkät vaellusreissut ovat jääneet vähemmälle, mutta retkeily, suunnistus ja partio on edelleen osa arkea. Lisäksi tanssi on vienyt mennessään ja harrastankin tanssia Kajaani Dance:lla.  

Perheen toisen diplomi-insinöörin eli mieheni kanssa keskimmäisen potkuja masusta tunnustellen.

Maailmanparannusmotivaatio on vain lisääntynyt pienten ihmeiden eli omien lasten kautta. Vanhin lapsista on koululainen, keskimmäinen ihana päiväkoti-ikäinen ja nuorimmainen vielä vauva. On ihmeellistä nähdä kasvu, into ja uuden oppiminen. Ja ne suuret tunteet, puolin ja toisin. Samalla mietityttää ja huolestuttaa todella paljon millaisessa maailmassa nämä kolme rakasta tulevat elämään.

Maailmanparannusmotivaatio kanavoituu toimeksi erinomaisesti politiikassa, jossa oikeasti pääsee vaikuttamaan isoihin asioihin. Esimerkiksi Kajaanin kaupungin uuteen kaupunkistrategiaan saatiin yhdeksi neljästä teemasta ’Resurssiviisautta luontokaupungissa’. Valtakunnanpolitiikassa kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden asettaminen ja niiden toteuttamiseen taloudellisesti sekä lainsäädännöllisesti ohjaaminen ovat aivan keskeisiä asioita.

Kampanjatunnelmaa Kajaanissa Annen, Ninan ja Sepon kanssa.

”Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa” sanotaan. No, kyllä se lähes niin menee. Kampanjointi, politiikasta puhuminen ja ihmisten tapaaminen on oikeasti todella mukavaa. Olin 2015 eduskuntavaaleissa ehdolla, ja keräsin Oulun vaalipiirin alueelta lähes 1300 ääntä. Olin siihen silloin aika pettynyt, mutta näin jälkeenpäin ajatellen tulos oli ensikertalaiselle ja politiikassa silloin vielä aika tuntemattomalle kuitenkin hyvä.

Jymy-yllätys tuli kahden vuoden kuluttua, kuntavaaleissa. Meillä oli hyvä henki kampanjoidessa, tehtiin paljon ja yhdessä. Vaalipäivän iltana oli aika seesteinen olo: kaikki tehtiin, mitään enempää ei olisi jaksanut ja yhteishenki oli aivan mahtava. Mutta en olisi silti osannut arvata. Sain ylivoimaisesti eniten henkilökohtaisia ääniä koko Kainuussa (546).

Lehtiotsikoita kuntavaalivoiton myötä.

Samalla vihreiden paikkamäärä valtuustossa kasvoi kahdesta viiteen, eikä ainoastaan minun äänilläni. Meidän ensikertalainen Anne Kemppainen pomppasi konkaripolitiikkojen äänimääräkaartiin 312 äänellään.

Linnanjuhlissa mieheni Villen kanssa. 🙂

Vuotta 2018 puolestaan sävyttivät maa- ja metsätalousaiheet. Vuoden alussa aloitin Maaseudun tulevaisuuden metsä-kolumnistina. Todella hienoa päästä kirjoittamaan itselle ihan todella tärkeästä asiasta Suomen toiseksi luetuimpaan päivälehteen. Syyskuussa huipentui lähes vuoden työ vihreiden maatalouspoliittisen ohjelman tekemisessä. Toimin ohjelmaa valmistelleen työryhmän puheenjohtajana ja olen todella tyytyväinen valmiiseen ohjelmaan sekä sen tekemisen prosessiin.

Syksyllä metsätalouden sertifiointijärjestö FSC palkitsi minut Vastuun taimi -palkinnolla kestävän metsänhoidon edistämisestä. Ja sitten vielä kolahti kutsu Linnan juhliin. Tittelinä metsänomistaja, joten ilmeisesti kirjoitukseni kestävästä metsätaloudesta mm. Maaseudun tulevaisuuden kolumneina sekä FSC:n palkinto tähän johtivat. Tasavallan presidentti Niinistön kun tapasin ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivänä kättelyssä.

Vihreän puolueen johto: puoluesihteeri Veli, vara-pj Fatu, pj Maria, valtun pj minä, vara-pj Riikka ja vara-pj Jaakko.

Vuosi 2019 oli taas aikamoinen vaalivuosi. Huhtikuun eduskuntavaaleissa sain 2303 ääntä. Eurovaaleissa tulos oli taas 4801ääntä. Ja vielä yhdet vaalit kesäkuussa Vihreiden puoluekokouksessa, jossa minut valittiin meidän valtuuston puheenjohtajaksi. Uusi, iso luottamustehtävä – josta puolueelleni iso kiitos. Syksyllä 2021 sain jatkokauden valtuuston puheenjohtajana. 

Politiikka ei kunta- ja maakuntatasolla sekä puolueen luottamustehtävässä ihan elätä, vaikka tekemistä täysipäiväisen työn veroisesti olisikin. Päivätöissä olen Kajaanin Ammattikorkeakoululla vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen liittyvissä projekti- ja kehitystehtävissä. Ja pakko kyllä todeta, että todella mielenkiintoinen ja mielekäs päivätyö minulla onkin – vieläpä hyvässä työyhteisössä.

Syksyllä 2021 minulta ilmestyi kirja: Missä syrjä sijaitsee? – Kun kaupunki ei ole kaikki. Se käsittelee asumista eri puolilla maata. Aluekehityksen ja väestömuutoksen historiaa sekä tulevaisuudenkuvia. Ekologisesti kestävän elämän rakennuspalikoita ja sitä, mistä hyvä elämä koostuukaan. Kirjan kirjoittaminen oli mielekäs rupeama – oli jatkuvasti sellainen olo, että näistä aiheista on tärkeä kertoa. Kirjaa voi tilata minulta tai kustantajan (Kirjapaja) verkkokaupasta. Se löytyy myös Suomalaisesta kirjakaupasta ja monesta kirjastosta.

Oman elämän kokonaisuutta ajatellen saan tehdä todella tärkeitä ja mielekkäitä asioita monessa eri paikassa: parantaa maailmaa sekä kotiseudun asioita yhdessä lukuisten osaavien ihmisten kanssa. 

Share Button