Kirja


Minulta ilmestyi syksyllä 2021 aluepolitiikkaa ja aluekehitystä käsittelevä kertomuksellinen tietokirja. Kustantajana Kirjapaja. 

Teos on hyvin ajankohtainen edelleen, ja minulla on näitä myynnissä 20 euron hintaa. (+ 5 e mahdollisia postikuluja)

 

Missä syrjä sijaitsee? – Kun kaupunki ei ole kaikki -teos kertoo siitä, millaista on asua eri puolilla maata. Mitkä tekijät asuinpaikkavalintoihin vaikuttavat. Millaista elämä on isojen kaupunkien ulkopuolella. Ja toisaalta, mitä on kaupungistumisen taustalla.

Oma tarinani kulkee taustalla, muiden ihmisten tarinoiden ohessa. Olen tietysti haastatellut myös eri alojen asiantuntijoita, ja se on suunnattoman mielekästä.

Tätä oli ihan valtavan inspiroivaa kirjoittaa, kun saa avata erilaisia kehityskulkuja sote-palveluista kouluverkkoon ja toisaalta pohtia miten tähän on tultu ja etenkin sitä, mitä näkyy tulevaisuudessa. Miten korona muutti työntekoa, monipaikkaisuutta ja muuttoliikettä kertarytinällä. Laittanut monet etsimään hyvän elämän palasia ihan uudella kulmalla.

Ja toisaalta, miten osataan asettaa elämä maapallon kantokyvyn raameihin siten, että kunkin oma elämä olisi mahdollisimman kestävää asuinpaikasta riippumatta. Samalla näen todella paljon elinkeinomahdollisuuksia isojen kaupunkien ulkopuoliselle Suomelle, kun siirrytään kohti kestävää, vähähiilistä maailmaa.

Esittelyteksti kuvaa teosta seuraavasti:

Maaseutu vai kaupunki? Suurkaupunki vai pikkukaupunki? Täällä vai siellä vai sekä täällä että siellä? Viimeistään koronavuosi on saanut monet miettimään myös asuinpaikkaansa. Peräkylät ovat tehneet paluun ja trendsetterit hakeutuvat maaseudun rauhaan.

Millaista on elämä kasvukeskusten ulkopuolella? Mikä saa ihmisen vaihtamaan suurkaupungin pienempään paikkakuntaan? Entä mitä aluepolitiikka, tuo karvalakkilähetystöjen jykevä turvasana, tänä päivänä oikeastaan tarkoittaa, ja miksi sillä on merkitystä ihan jokaiselle, kuljetpa raitiovaunulla tai potkukelkalla?

Silja Keräsen teos on omakohtainen matka alueiden Suomeen ja elämisen myötä- ja vastamäkiin siellä, mitä tavataan kutsua maaseuduksi; kyliin, kuntiin ja pikkukaupunkeihin.
Teos etsii ja löytää vastauksia siihen, millainen on elävä Suomi tänään ja tulevaisuudessa.

Silja Keränen on Helsingin ja Singaporen kautta takaisin kotiseudulle Kajaaniin palannut diplomi-insinööri. Vihreänä poliitikkona Kainuussa toimiessaan hän on saanut perehtyä siihen, mistä alueiden elinvoima syntyy.

Share Button