Taloutta, työmarkkinoita ja elinkeinopolitiikkaa


Puhuin näistä aiheista vihreiden puoluekokouksessa. Alla alkuperäinen kirjoittamani versio puheesta. Vähän piti paikan päällä soveltaa, kun neljän minuutin aikaraja olikin aika tiukka. 🙂

Arvoisa puoluekokous,

Tässä poliittisen keskustelun kohdassa saa puhua mistä vain – maan ja taivaan väliltä. Toki toisia kunnioittaen ja sillä ajatuksella, että aiheelle ei ole löytynyt sopivampaa paikka aiempaa.

Minä ajattelin puhua taloudesta, työmarkkinoista ja elinkeinopolitiikasta.

Tämä Orpon hallituksen meininki kun ei oikein ota onnistuakseen näilläkään politiikan sektoreilla. Suomen taloudella menee huonosti. Ja mitä tekee Orpon hallitus. Se leikkaa vähäosaisilta ja samalla nostaa arvonlisäveroa. Nämä heikentävät taloutta entisestään, koska kotimainen kulutus vähenee. Puhumattakaan siitä inhimillisestä kärsimyksestä lukuisissa pienituloisissa perheissä ja alv:n noston myötä myös pienyrittäjien palkkapussissa nähdään.

On totta, että valtiontalous pitää saada tasapainoon. Samaan aikaan on totta – ainakin toivottavasti – että se kannattaa tehdä järkevästi. Jos talouden matalasuhdanteessa valtio leikkaa, se pahentaa entisestään talouden matalasuhdannetta. Orpon hallitus tekee nyt juuri näin.

Sen lisäksi se kohdistaa leikkaukset kaikista köyhimmille ihmisille. Samaan aikaan yli 13 000 euroa kuukaudessa tienaavien verotus kevenee eniten. Ja samalla Orpon hallitus rahoittaa terveysjätti pörriäisiä kela-korvauksia kasvattamalla sen sijaan, että se vahvistaisi julkista terveydenhoitoa. Tähän vielä päälle leikkaukset opiskelijoilta, kulttuurista ja ammatillisesta koulutuksesta.

Nyt hallitus ryhtyy vieläpä innolla selvittämään perintöveron poistamista. Tämähän olisi ihan voitto kaikista rikkaimmille ihmisille ja niille suvuille, jotka tällä tavoin voisivat varmistaa sukujen kertyneen mittavan vaurauden siirtymisen seuraavalle sukupolvelle ilman minkäänlaisia veroseuraamuksia. Varallisuuserot kasvaisivat entisestään.

Lisäksi en voi ymmärtää, miksi perintöveron poiston ajatellaan jotenkin vauhdittavan taloutta. Sehän nimenomaan tarkoittaa sitä, että omaisuus siirtyy seuraavalle sukupolvelle omistajan kuoleman kautta. Kai me yhteiskuntana haluamme kannustaa sukupolvenvaihdosten tekemiseen ajoissa – omistajan elinaikana – eikä vasta perukirjoituksen ja perinnönjaon myötä.

Työmarkkinapolitiikassakin nähdään kovia käänteitä, kun kokoomus saa edistettyä monia itselleen rakkaita asioita perussuomalaisten auliilla avustuksella. Esimerkiksi aikuiskoulutustuen poistaminen tilanteessa, jossa maailma muuttuu kovaa vauhtia ja jossa työuria halutaan pidentää sekä työssäjaksamista parantaa, on kaukana viisaasta politiikasta.

Tai vientivetoinen palkkamalli, joka jumittaisi naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan. 

Tässä ajanhetkessä hallituksen pitäisi luoda toivoa ja panostaa kasvun elementteihin. Se tekee nyt siis lähes kaikilta osin päinvastoin.

Suomella kun olisi valtavasti mahdollisuuksia. Niin digivihreän siirtymän elinkeinoissa kuin kiertotalousyhteiskunnan rakentamisessa.

Uusiutuvan energian rakentaminen, energiamurroksen kiihdyttäminen laajasti ottaen huomioon energian varastoinnin, kaukolämmön ja liikenteen muutokset sekä hukkalämpöjen hyödyntämisen.

Meillä on mahdollisuus olla aidosti kestävän metsätalouden maa, jossa raakkuja ei tapeta eikä vesistöjä pilata. Mutta maa, jossa metsänomistaja saa myymästään puusta, tuottamastaan hiilensidonnasta tai luontoarvoista kunnollisen korvauksen. Maa, jossa metsäteollisuus tuottaa pitkäkestoisia tuotteita hyvällä hinnalla maailmanmarkkinoille. Maa, jossa metsäsektori työllistää edelleen merkittävissä määrin ja tuottaa kansantalouteen paljon hyvää. Kuitenkin ekologisesti kestävästi luonnon, ilmaston ja ympäristön kannalta.

Meillä on mahdollisuus olla maa, jossa ruoantuotannon kestävyysmurros toteutetaan ja joka sitä kautta pystyy tuottamaan uusia, kestäviä elintarvikkeita myös vientiin. Ja samalla varmistaa ruoantuotannon omavaraisuuden, huoltovarmuuden, viljelijöiden toimeentulon, maaseudun elinvoiman, maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähenemisen, tuotantoeläinten olosuhteiden parantamisen ja maatalousympäristön luonnon monimuotoisuuden kohentamisen.

Me voimme olla maa, joka on digitalisaatioratkaisuissa maailman kärkeä. Maa, joka osaa data-analytiikkaa, joka on datakeskuksille erinomainen sijaintipaikka, hyödyntää tekoälyä kestävästi, kehittää uusia digitaalisia ratkaisuja lukuisille eri toimialoille, ja joka ottaa käyttäjän – eli ihmisen – huomioon näitä ratkaisuja kehittäessään.  

Me voimme olla myös maa, joka on vihreän teollisuuden ja kiertotalouden edelläkävijä. Hiilivapaa teräs, uusiutuva energia, vaatekuitujen kierrätys, taajuusmuuttajat, rikkipesurit, akkuteollisuus, latausratkaisut, puurakentaminen…

Meillä on Suomena oikeasti ihan valtavasti mahdollisuuksia. Näihin mahdollisuuksiin tulisi tarttua ja niitä viedä eteenpäin. Orpon hallitus ei käytännössä tätä tee, ja se turhauttaa todella. Meidän vihreiden onkin syytä pitää vahvasti esillä sitä, että maailmaa voi myös muuttaa, politiikka voi myös olla toisenlaista ja että toivoa paremmasta tulevaisuudesta on todellakin olemassa.

Share Button