Kaatuneiden muistopäivä myös kansan eheyden puolesta


Puhe Kaatuneiden muistopäivän tilaisuudessa Vuolijoella su 21.5.2017.
—–

Hyvät läsnäolijat,

Varmuuden vuoksi on hyvä ensin esittäytyä: Olen Silja Keränen, Kajaanin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Kiitos kajaanilaisten, saan näissä hommissa myös jatkaa tulevalla valtuustokaudella.

Puolustusvoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Gustaf Mannerheim määräsi päiväkäskyssään talvisodan jälkeen keväällä 1940 toukokuun kolmatta sunnuntaita vietettävän ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”. Mannerheim halusi korostaa kansallista yhtenäisyyttä.

Nämä asiat ovat edelleen tärkeitä. Satavuotiaassa Suomessa. On tärkeää, että me muistamme sodassa kaatuneita – muistamme ja kiitämme heitä, joiden ansioista me saamme tällaisessa maassa elää. Muistamme sitä, millaisia uhrauksia yksittäiset ihmiset, perheet ja koko maa on aikoinaan tehnyt itsenäisyyden ja tulevaisuuden eteen. Muistamme, että sota on jotain sellaista, mihin emme todellakaan halua joutua. Rauhan tärkeydestä muistuttivat myös veteraanit talvisodan päättymisen muistojuhlassa kaksi kuukautta sitten. Se oli tosi liikuttavaa – he kun tietävät, mistä puhuvat.

Myös kansan eheyden ja yhtenäisyyden korostaminen on edelleen aivan keskeistä. Sisällissodan jakolinjat eivät ole täysin hävinneet vieläkään. Tämän lisäksi eriarvoistuminen on kasvanut 90-luvun laman jälkeen. Se tarkoittaa sitä, että työttömyys periytyy. Se tarkoittaa sitä, että kannattaa koittaa syntyä hyvätuloiseen perheeseen korkeastikoulutettujen vanhempien lapseksi. Näin tulet suurella todennäköisyydellä pärjäämään elämässä. Mahdollisuuksien tasa-arvo ei Suomessa siis toteudu. Yhtenäisyyden nakertajia on muitakin: kuinka me pärjäämme täällä Euroopan ja Suomenkin perukalla Kainuussa; ja kuinka maailman nopeassa muutosvauhdissa taataan se, että kaikki pysyvät mukana vaikka osa töistä siirtyy Aasiaan ja toinen mokoma tietokonekoodin tekemäksi.

Minusta yhtenäisyydestä ja eheydestä on tärkeä pitää kiinni. Se on sekä järkevää että reilua. Järkevää siksi, että mitä yhtenäisempi ja tasa-arvoisempi maa meillä on, sitä paremmin jokainen meistä täällä voi. Ja reilua siksi, että emme me saa valita omia vanhempiamme emmekä päättää omista synnynnäisistä ominaisuuksistamme. Mutta mahdollisuuksien pitäisi olla samat ja kaikista tulee huolehtia. Vuolijoen esimerkki kaivospitäjästä maailman moderneimpien raitiovaunujen valmistajaksi maatalouden rinnalla on erinomainen ja ajankohtainen.

Kaatuneiden muistopäivän viesti on siis edelleen ajankohtainen ja tärkeä. Viesti, joka on tärkeä muistaa satavuotiasta Suomea juhliessamme. Viesti, joka on tärkeä muistaa kun haluamme tehdä tästä meidän hyvästä ja rakkaasta maastamme entistä paremman. Jotta meillä kaikilla ja näillä tulevillakin olisi hyvä.

Share Button