Vuoden 2013 analyysi


Kirjoitan tämän analyysin nyt, koska vuodenvaihdetta vietetään totisesti sivistyksen tavoittamattomissa. Tietokone jätetään kotiin, puhelin ei kuulu, eikä sen akkuakaan voi ladata – lähdemme siis hiihtovaellukselle. 🙂

Vuoteen mahtui:

50 virallista kokousta (ja lähes saman verran epävirallisia kokouksia)
3300 sivua paperia (17,5 kg (-1 kg kirjekuoriin yms.) -> 5 g / A4-arkki -> 3300 sivua)
730 tuntia politiikkaa
24 blogikirjoitusta
2 mielipidekirjoitusta (toista ei ole vielä julkaistu)
20 päivää seminaaria & koulutusta
2100 (noin) euroa palkkioita

Tuntipalkka siis huimat 3 e/h.

Ei tätä rahan vuoksi tehdä, vaan kaupungin, seudun, maan ja maailman parantamiseksi. Että täällä olisi hyvä tulevaisuudessakin elää.

2013-12-26-065-leikattu

ISOJA JUTTUJA

Kainuu-ohjelma

Kainuun liitossa tehdään Kainuun strategiaa, jossa tähtäin on vuodessa 2035. Strategian tekeminen ja sitten sen mukaan toimiminen on todella tärkeää. Mihin suuntaan mennään ja kuinka Kainuun käy. Mahdollisuudet ovat hyvät, niihin kannattaa vain nyt tarttua ja mennä eteenpäin.

E.ON kauppa

Vuoden alkupuoliskolla käytettiin todella paljon aikaa E.ON kaupan valmisteluun. Toki tässä oli virkamiehillä suurin rooli, mutta me päättäjät olimme tässä myös keskeisesti mukana. Mehän tämän loppupeleissä päätimme, kesäkuussa suljetussa valtuuston kokouksessa.

Talousasiat ylipäätänsä

Kajaanin (ja yleisesti kuntien, & valtionkin) taloustilanne on haastava, siihen on nyt todella päässyt perehtymään. Vaikka diplomi-insinöörin koulutus näyttääkin tässä yhteiskunnassa pätevöittävän niin yritysjohtajaksi kuin pääministeriksikin, talouspuolella tarvitsen eniten oppia. Käytännön kautta sitä on tullut, syksyllä kävin avoimessa yliopistossa hieman kansantaloustiedettä ja tämän lisäksi palaverit viranhaltijoiden kanssa.

Meidän totisesti pitää oppia elämään kestävästi niin ympäristön kuin taloudenkin reunaehtojen mukaan.

VAALILUPAUKSET
Jotka muistin ilman tarkistamista!

Silja_vaaliteemat

Ote vaaliesitteestä

Hyvä Kajaani / Kainuu

Tässä onkin ollut tekemistä. Minä ajattelin, että kotiseutuylpeys ja tästä seudusta positiivisesti puhuminen yhdistää meitä ja on helppo teema näin alkuun. Kuinka väärässä olinkaan! Sitä on leimattu haihattelijaksi, sitä on yritetty todistaa kuinka väärässä olen kun väitän tykkääväni Kajaanissa asumisesta. Sitä on kerrottu, ettei täällä pepsodent-hymyjä tarvita. Varsinainen marttyyrien maakunta. Miksi te asutte täällä, jos täällä on kerran niin kamalaa?

No, minusta täällä ei ole kamalaa. Onneksi myös hengenheimolaisia on liuta. Työ siis jatkuu. Ja on näköjään entistä tärkeämpää. 🙂

Konkreettisesti: olen puhunut asiasta paljon ja useaan otteeseen; koitan saada Kainuu Helsingissä –tapahtumaan (paluu)muuttajatarinoita; olen käynyt kertomassa omaa tarinaani & ylistämässä Kainuuta lukiolaisille. Jatketaan.

Pyöräily

Varsinainen autoilukaupunki tämä Kajaani. Sen huomaa jo siinä, että jalankulkijat väistävät autoja, vaikka väistämisvelvollisuus on oikeasti toisin päin. Joka paikkaan pitää ja pääsee autolla. Sillä kuljetaan lyhyitä matkoja. No niin, eli pyöräilyä kehiiin. Kunnan talous, ihmisen terveys ja ympäristö pelastuvat – auto-infraan kun menee ihan huimia summia rahaa (+ sote-kulut liikkumattomuudesta & autoilun päästöistä), pyöräily on todella hyvä terveyden ylläpitäjä ja liikkumalla lihasvoimin pakokaasupäästöt ja melu eivät haittaa kanssaihmisiä & luontoa.

Konkreettisesti: Tästäkin on tullut puhuttua, olen pitänyt virkamiesten kanssa palaveria pyöräilystä Kajaanissa, osallistunut kestävän liikkumisen seminaariin & kokoukseen. Työ jatkuu.

Lähiruoka

Tähän kohtaan täytyy sanoa, ettei kummoisia toimia asian eteen. Pienenä juttuna asian esilletuominen Kainuu-ohjelmaan liittyen – meidän kannattaisi tehdä Kainuussa ruokaa, käyttää sitä itse ja viedä muualle.

Lapset & nuoret

Eli se tulevaisuus. Konreettisesti: Saatiin ’pelastettua’ yksi henkilövähennys nuorisopuolelta, jota on viime vuosina rokotettu aikamoisen paljon, nuorisovaltuuston potkupallo-otteluun osallistututtu (aivan huippu juttu!), nuorisotakuuseminaari ja muutenkin nuorisotakuuasiat (esim. vastuun kirjaaminen kaupungin talousarvioon – meinasi unohtua sieltä). No, todella konkreettisesti tämän asian eteen touhutaan partiossa. Sitäkin on vuoden aikana tullut tehtyä jokunen sata tuntia.

TEHTÄVÄT

Kaupunginhallitus (kokouksia 22, osallistuttu 20)

Tämä on iso juttu. Kuten yksi tuttu kommentoikin: ”Pääsit heti ykkösketjuun.” No totisesti, porukka on kokenutta kokoustajaa & poliitikkoja. Vähän siinä on ollut tällaisella sanavalmiilla, tarkalla, asioihin puuttuvalla, vähän erilailla/uudella tavalla ajattelevalla nuorella vihreällä naisella haastavaa. Minusta ei aina ole tykätty. Mutta sellaista se on. Loppuvuodesta homma alkoi toimia jo ihan hyvin. Olin jopa hyvällä tuulella kokouksen jälkeen. Siinä sitä aviomiehelläni ihmeteltävää.

Asiaa on paljon, ne ovat isoja, niihin voisi perehtyä ihan loputtoman paljon. Kuitenkin kaupunginhallitus (myöhemmin kh) –pesti on todella mielekäs ja mielenkiintoinen.

Kaupunginvaltuusto (kokouksia 9/9)

Käytännössä kaikki valtuuston asiat tulevat hallituksen kautta. Joten valtuusto-vaiheessa pääsee jo vähän helpommalla. Minusta meidän valtuustossa on hyviä tyyppejä, voittopuolisesti fiksua keskustelua ja kohtuullisen hyviä päätöksiäkin. Helmenä ihan ehdottomasti meidän nuorten valtuutettujen porukka – jälkipuintia ja vertaistukea yli puoluerajojen. Kiitos teille, nuorisokolleegat!

Työllisyystyöryhmä (6/6)

Koostuu viidestä kh-jäsenestä. Minulle aivan uusi kenttä – työllisyysasiat ja niiden hoito kuntapuolella. Oma työttömyyteni kun rajoittuu pariin kuukauteen 2012 kesällä, kun oli Kajaaniin muutto & häämatkailua. Silloinkin käytännössä uusi työpaikka oli tiedossa vielä vanhan työsuhteen ollessa voimassa. Eli tältä pohjalta pohtimaan pitkäaikaistyöttömien työllistämistä & asemaa Kajaanissa…

Perehtymistä tämä on vaatinut – niin kokouksia varten kuin sitten ihan erikseen asiasta vastaavan viranhaltijan kanssa. Nyt on päästy jo siihen, että kehittämisajatuksia tulee. Yrittäjille pitäisi olla yhden luukun palvelupiste, josta saisi helposti apua henkilöiden palkkaamiseen (niin käytännön paperihommiin kuin mahdollisten tukien hyödyntämiseen sekä tietysti oikean tyypin löytämiseen), oikeasti työkyvyttömät pois Kelan listalta ja työllistämistoimenpiteet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Kajaanin veden johtokunta (7/8)

Täällä olen kh-edustajana ilman äänioikeutta. Puheoikeutta on tullut käytettyä ahkerasti, kun veden toiminta on ihanan tuttua substanssia. Kun muissa jutuissa on ollut kohtalaisen paljon perehtymistä itse substanssiin, vedessä onneksi ei. Olen tehnyt vesihuoltoalan hommia noin 1,5 vuotta. Lisäksi johtokunta-porukka on hyvä ja minusta siellä vallitsee mukava & keskusteleva kulttuuri.

Kaupunkikeskustan seurantaryhmä (2/2)

Keskustaa haluttaisiin uudistaa, suunnitelma on tehty ja tämä ryhmä on perustettu sen seuraamiseksi. No, nyt ei oikein etene, kun ensi vuonna vasta suunnitellaan Kauppakadun saneerausta, ja se ehkä toteutetaan 2015.

Osayleiskaavan 2030 ohjausryhmä (2/2)

Todella tärkeä paikka. Kajaanin keskusta-alueen osayleiskaava päivitetään, ja tässä porukassa sitä työtä ohjataan. Ja tietysti samalla pyritään vaikuttamaan kaavoitukseen.

Maakuntavaltuusto (4/4)

Mielekästä, todella mielekästä. Kuten aiemmin kirjoitin, tänä vuonna on tehty Kainuu-ohjelmaa eli strategiaa Kainuulle vuoteen 2035. Aivan keskeistä, tärkeää ja siksi tietysti niin mielekästä. Olen ainoa vihreä maakuntavaltuustossa, eikä meillä ole maakuntahallituspaikkaa. Siksi on pitänyt pyrkiä vaikuttamaan mahdollisimman paljon niitä kanavia pitkin, joita pystyy: puheet kokouksissa, osallistuminen seminaareihin, kommentit ohjelmaluonnoksiin & kaava-asioihin.

MUUTA

Luottamushenkilöpaikkaneuvottelut

Alkuvuoden hommia, parinkymmenen tunnin urakka. Jaettiin puolueiden kesken luottamushenkilöpaikat.

Kainuun Vihreät & valtuustoryhmä

Olen pyrkinyt olemaan mukana sen, minkä kykenee. Osallistumaan kokouksiin & tapahtumiin sekä olemaan järjestämässäkin jotain (Markkinakatu, ensi vuonna Lauantai-seura keskustelutilaisuus). Hyvä & ihana, mutta aika pieni porukka.

Koulutukset

Kun tässä on aika vihreä vihreä, olen käynyt erilaisissa koulutuksissa paljon.

Kaupungin järjestämänä 3,5 päivää, vihreiden kursseilla 5 viikonloppua (+ puoluekokous & -risteily). Vihreiden kurssit: Vihreiden valtuutettujen koulutuspäivät, Vihreä vaikuttaja sekä Parempi Eurooppa. Lisäksi opiskelin 5 opintopistettä Kaupunki- ja aluetaloutta Oulun avoimessa yliopistossa.

ELI

Ihan hengästyttää tehdä tällainen koonti. Kun valtavastihan sitä on tullut tehtyä. Lisäksi, onhan tässä ollut ihan kohtuullinen hyppy uuden asian pariin, kun ei minulla ole aiempaa kokemusta politiikasta. Aiempaan kokemusta aktiivisesta & aikaavievästä vapaaehtoistoiminnasta on partiosta. Olin 2011 Suomen Partiolaisten hallituksen jäsen. Siihenkin mielekkääseen hommaan sai aikaa kulumaan ihan kiitettävästi.

Ahdistusta on eniten aiheuttanut mielestäni ihan aiheeton vihreys-räksytys. Ehkä minä muistutan riittävästi Sini Saarelaa, että saan tuta kaikkia kamaluuksia, mitä vihreät/luonnonsuojelijat ovat tehneet ja ajavat. Toki, en ole vihreitä puolueeksi ihan sattumalta valinnut. Mutta tuomitseminen & räksytys tuntematta minua ja kuuntelematta mielipiteitäni kyllä ahdistaa ja ärsyttää. Minun pitää tietysti oppia olemaan ottamatta kaikkia ’vihreiden’ syntejä kannettavaksi. Mutta keskusteltaisiin asioista, niistä, joista ollaan eri mieltä ja niistäkin, joista samaa.

Aikaavievää & rankkaakin, mutta myös todella mielekästä. Maailman tilanne kun ahdistaa aika paljon. Politiikka tuntuu olevan paras tapa edistää tärkeitä asioita. Paljon saa aikaan myös virkamiespuolelta & vapaaehtoistoiminnassa, mutta poliitikkona pääsee oikeasti päättämään isoista asioista ja vaikuttamaan todella monipuolisesti.

Share Button