Kauppakatua ja parkkipaikkoja – Kajaanin budjetti


Huomenna on Kajaanin talousarviovaltuusto, jolloin päätetään ensi vuoden rahoista ja toiminnasta. Sitä on käsitelty jo kolmessa kaupunginhallituksen kokouksessa, joten pääsin lukemaan 150-sivuisen nivaskan jo kuukausi sitten.

Paperihan löytyy siis täältä.

Eniten siinä huolestuttaa suurimpien toimialojemme – sivistyksen ja ympäristöteknisen – erilainen lähestysmistapa. Tekninen puoli on ylpeästi esitellyt tekemisiään. Sivistyspuoli taas on keskittynyt listaamaan säästöjä. Molemmat tekevät todella hyviä asioita, ja molempien tulee löytää säästöjä. Nyt se ei oikein välity. Pointtina kuitenkin se, että sivityspuolella tehdään todella tärkeää työtä. Pahimmillaan siellä tehdyistä säästöistä maksetaan sitten kalliimman kautta nousseina sote-kuluina.

Siksipä esitimme Kyllösen Sarin kanssa, ettei nuorisopuolelle suunniteltua henkilöstövähennystä tehdä. Hallituksen äänestyksessä esityksemme voitti.

Isona juttuna huomenna tullee olemaan Kauppakadun remontointi / peruskorjaus. Tarkoitus on tehdä kadusta kävelypainotteinen siten, että autoliikenne säilyisi, mutta kevyen liikenteen olosuhteet paranisivat. Minusta suunnitelma vaikuttaa hyvältä (kokonaisuudessaan kaupunkikeskustan kehittämissuunnitelman löydät täältä). Kauppakadun korjaamiseen pitäisi ehdottomasti investoida, mielellään jo ensi vuonna. Lopputulos on kuitenkin tärkein, joten vuosi 2015 on myös ok, kunhan se sitten varmasti tehdään.

Kauppakatu

Havainnekuva kävelypainotteisesta Kauppakadusta

Investointibudjetissa on varattu 200 000 euroa Kaukametsän parkkipaikkojen laajennukselle. Minusta niitä ei tarvita. Kajaanissa on ihan liikaa totuttu siihen, että autolla pääsee joka paikkaan ja vieläpä oven eteen. Parkkipaikkoja on jo nyt Kaukametsän molemmin puolin + Teppanan koululla & kauppatorilla.
Esitin tämän poistoa hallituksessa, mutta se raukesi kannattamattomana.

Todennäköisesti esitetään myös palkkatuella työllistettävien määrän kasvattamista. Hallituksen äänestin tyhjää, koska esitys tuli vasta kokoukseen. Esitys tarkoittaisi 74 000 euron määrärahalisäystä. Toisaalta työllistäminen taas parhaimmillaan auttaa pitkäaikaistyöttömiä eteenpäin, kunhan työpaikka ja tekeminen on oikeasti mielekästä.

Jes, näillä eväillä huomiseen. Koko päivä on talousarviokokoukselle varattu – katsotaan, miten käy.

Share Button