Case Hautala


Surullista ja suututtavaa. Etenkin se, että vilpittömästi hyviä asioita ajava ja ymmärtääkseni asiaosaajaministeri joutuu luopumaan tehtävästään jonkin pienen muotovirheen vuoksi. Totta kai asiat pitää tehdä oikein; lakeja, sääntöjä ja hyvää tapaa noudattaen. Mutta mikä kokonaisuuden, maan ja maailmamme tulevaisuuden kannalta on ihan oikeasti keskeistä?

Minusta keskeistä eivät ole tällaiset muotoasiat ja pienet virheet. Oikeasti keskeistä on se, millä motiiveilla, mitä asioita ajaen, miten ahkerasti ja millä osaamisella johtopaikoilla olevat ihmiset toimivat. Tästä kun päädytään helposti siihen, ettei johtopaikalla uskalla tehdä oikein mitään. Sitäkö me halutaan? Että ministerit eivät oikein tohdi tehdä mitään, kun voi mennä väärin ja siitä seuraa lähtö.

Hyvä, että valtaapitäviä valvotaan. Mutta valvottaisiin myös laajempien kokonaisuuksien hoidosta, sekä tekemisestä / tekemättömyydestä ja oikeasta maan, ihmisten & luonnon asioiden ajamisesta. Tällaiset pikkuasioista nipottamiset johtavat helposti hyssyttelykulttuuriin, jolloin ne vähät päätökset (jotka on pakko tehdä), tehdään salassa ja kulisseissa mahdollisimman epävirallisesti. Lisäksi tällainen palkitsee ihmisiä, joilla on suuri motivaatio muiden tekemisten valvontaan ja kritisointiin. Sen sijaan, että tekisi ja toimisi itse.

Surullista ja suututtavaa tästä tekee myös se, että uskon Hautalan todella vilpittömästi haluavan heikompien (luonto, tulevat sukupolvet…) parasta ja toimivan niiden asioiden puolesta. Osaavasti ja ahkerasti. Ja hän lähtee tällaisen syyn takia. Ja kuinka paljon johtavissa asemissa meillä onkaan itsekkäitä ja omaa etua edistäviä henkilöitä. Eivät he joudu lähtemään, eivät ainakaan, kun eivät liian paljoa tee. Eipähän tule muotovirheitä ja sen vuoksi lähtöä.

Kulisseissa tehtävien päätösten lisäksi tällainen toimintatapa voi suunnattoman negatiivisesti vaikuttaa siihen, millaisia ihmisiä ministereiksi ja politiikkaan ylipäätänsä hakeutuu. Millaisia ihmisiä sinne haluttaisiin? Epäitsekkäitä, fiksuja, ahkeria, osaavia ihmisiä – mielestäni. Toinen negatiivinen seuraus on se, että asiat yksinkertaistuvat ja pienistä asioista tulee isoja. Ei tehdä kohujuttuja ilmastonmuutoksesta, Euroopan tilanteesta, Arktiksen öljynporauksesta ja näiden & monien muiden ongelmien ratkaisuista. Tehdään juttuja tekstiviesteistä stripteasetanssijoille. Tai siitä, ettei muista yli vuoden takaisten tapahtumien järjestystä tai kaikkia yksityiskohtia. Niillä ei ole isojen ja tärkeiden asioiden kanssa lopulta mitään merkitystä.

Hautalan puolesta suututtaa, poliittisen kulttuurin ja päätöksentekokykymme puolesta surettaa.

Share Button

2 ajatuksia aiheesta “Case Hautala

  • Marjaliisa Havio

    Hyvä kirjoitus! HEsarin pääkirjoitus hehkutti poliittisen kulttuurin pöytätapojen parantuneen, kuntaministeri saadaan eroamaan! Olen eri mieltä. Kova peli vain kovenee ja keinoja ei kaihdeta. Suurpääoma ja – yhtiöt vetelevät naruista.

  • Marja-Stiina Suihko

    Samaa mieltä, Silja.

    Raivostuttaa se, millaiseksi ns. julkinen keskustelu on mennyt. Kaikenlaista pikapotaskaa heitellään niin sanomalehdissä kuin verkkokeskusteluissa ja sosiaalisessa mediassa. Ilman minkäälaista syventymistä asioihin suolletaan käsittämätöntä sontaa täynnä asenteita ja silmitöntä mollaushalua.
    Ministerin julkisuudenhallinta käy tällaisessa ilmapiirissä varjonyrkkeilyksi ja päitä putoaa. Hautala lähti, milloin lähtee Päivi Räsänen. Itsekin ylläty tästä rinnastksesta, mutta jotain yhteistä naisilla on : vankka arvoperusta toimiminnan lähtökohtana ja halu vaikuttaa maailmanmenoon pitemmällä kuin vaalikauden tähtäimellä.

Kommentointi on suljettu.