Kansalaisaloitteiden juhlaa


Allekirjoitin tänään kansalaisaloitteet tasa-arvoisesta avioliittolaista sekä perustulosta.

1. Tasa-arvoinen avioliittolaki

Minusta tämä on ennenkaikkea arvokysymys. Ja arvot puolestaan kumpuavat monesti omista kokemuksista. Minulle tässä asiassa herättelevin kokemus on partiosta muutaman vuoden takaa. Ryhmässä oli lapsi, jolla oli kaksi äitiä. Ja vielä siten, että lapsen biologinen äiti oli kuollut. Toinen nykyisistä äideistä, biologisen äidin silloinen puoliso, oli ilmeisesti adoptoinut lapsen. Tästä lapsesta huolehdittiin ja häntä rakastettiin.

En minä tämän jälkeen voi enää ajatella, että lapsi tarvitsee välttämättömästi nimenomaan äidin ja isän. Lapsi tarvitsee turvallisen kasvuympäristön ja välittäviä aikuisia. Toki vaatimus tasa-arvoisesta avioliittolaista on muutakin kuin adoptiota ja lasten huoltajuutta. Ajattelen avioliiton olevan kahden aikuisen ihmisen tahdonilmaus siitä, että he haluavat elää elämänsä yhdessä. Yhtä lailla mies- ja naispareilla pitäisi olla oikeus tähän tahdonilmaukseen.

2. Perustulo

Perustuloaloitteen perustelut eivät olleet kovin pitkät. Lisää tietoa perustulo-asiasta löytyi kuitenkin  Perustulo-verkoston sivuilta sekä Vihreiden perustulomallista.

Perustulo-asia on vähän kinkkinen. Mutta minusta se on kuitenkin paras vaihtoehto nykysysteemille, jossa on huomattavia ’valuvikoja’. Eniten nykysysteemissä häiritsee se, ettei työnteko ole aina kannattavaa. Samoin on ihmeellistä, että ihmiset jaotellaan ’työssä’, ’työtön’, ’opiskelija’, ’yrittäjä’, ’eläkeläinen’. Riippuen mihin kategoriaan kuulut työnteon kannattavuus vaihtelee. Nykypäivää ja etenkin tulevaisuutta ovat roolien vaihtelut: voit hyvin tehdä osa-aikaista työtä palkollisena, tehdä joitain juttuja oman yrityksen kautta ja opiskella. Näitä kaikkia yhtäaikaa. Tällaiseen maailmaan perustulo on sopivin ratkaisu.

Kansalaisaloitteiden käsittely

Ei ihan vahingossa lihavoituna, että sen huomaisi varmasti. Sitä on saanut lukea aivan ihmeellisiä vähätteleviä kommentteja kansalaisaloitteiden käsittelystä tai niiden merkityksestä. Jos 50 000 ihmistä kannattaa jotain asiaa, hallitusohjelman ulkopuolelta (josta tietysti lähes aina on kyse, koska oletus on, että hallitusohjelma-asiat tullaan toteuttamaan ja kansalaisaloite on siten tarpeeton), täytyy se asia käsitellä kunnolla.

Share Button