Valtuustoaloite: Terveyttä, säästöjä ja päästövähennyksiä ruokatarjontaa kehittämällä


Suomen kunnat voisivat säästää jopa satojatuhansia euroja vuodessa, mikäli ne puolittaisivat lihan hankinnat julkisissa ruokailuissa, tämä käy ilmi tuoreesta Kasvisruoka kannattaa – Kotimaisilla kasviproteiineilla säästöjä kuntatalouteen -selvityksestä. Esimerkiksi 30 000 asukkaan kunta voisi säästää jopa 240 000 euroa vuodessa puolittamalla lihatuotteiden käytön ja korvaamalla ne kasvisperäisillä proteiineilla.

Selvityksessä tutkittu lihatuotteiden puolittaminen ja korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla, esimerkiksi härkäpapusuikaleilla tai herneproteiinilla, tukisi myös vastikään julkistettujen kansallisten ravitsemussuositusten mukaisten ruokailujen toteutumista kunnissa ja pienentäisi ruoan ympäristövaikutuksia.Tuoreissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että suomalaisten tulisi syödä kasvipainotteisesti ja lisätä esimerkiksi palkokasvien käyttöä ruokailussaan. Lihan korvaaminen kasviproteiinilla tarjoaa kunnille tilaisuuden tehdä säästöjä samalla kun suositaan kuntalaisten terveyden kannalta kestävämpää ruokaa

Vihreiden valtuustoryhmä esittää, että Kajaanin kaupunki puolittaa omissa ateriapalveluissaan lihatuotteiden käytön ja korvaa ne kasvisperäisillä proteiineilla. Kasvisproteiinin lisäämisessä pitää huomioida se, että terveydellisistä syistä ruokailijat voivat saada edelleen tarvitsemansa kaltaista ravintoa. Lisäksi Mamsellin henkilökuntaa tulee kouluttaa kasvisproteiinin käyttöön asianmukaisesti.

Kuntatalouden kannalta kestävä ruoka on samalla myös ilmaston ja luonnon kannalta parempaa. Kajaani voi päättää, hankkiiko se kuntalaisille leikkeleitä vai leikkipuistoja.

Valtuustoaloite jätettiin 10.12.2024 Kajaanin kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Share Button

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.