Olen vihreän puoluevaltuuskunnan jäsen – yksi neljästäkymmenestä. Valtuuskunta on paikka, jossa tehdään vihreää politiikkaa – päätetään vihreiden kannoista eri asioihin. Se on mielenkiintoista ja tärkeää. Keskeinen osa on sitten tietysti työ eri demokraattisesti valituissa paikoissa: lautakunnissa, valtuustoissa, eduskunnassa tai europarlamentissa, jossa näitä vihreitä asioita viedään käytännössä eteenpäin. Toinen funktio näillä linjauksilla on keskustelun herättäminen ja uusien näkökulmien tuominen. Sekin on äärettömän tärkeää.
Viikonlopun kokouksessa aiheenamme oli sote-uudistus sekä vihreät linjaukset perustulokokeiluun. Ensin mainitusta keskustelua kävi alustamassa alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, ja paneelikeskustelussa oli mukana ylilääkäri Kati Myllymäki (Etelä-Savon sairaanhoitopiiri) ja johtava sosiaalityöntekijä Kristiina Aho (Helsingin kaupunki). Aika todella nopealla aikataululla tehdään todella suurta uudistusta – lakiluonnosten on tarkoitus olla valmiina jo kahden kuukauden kuluttua. Mietityttää siis todella, millaisia valuvikoja uudistukseen jää, koska hallitus ihan varmasti haluaa runnoa uudistuksen läpi suunnitellulla aikataululla. Keskustalle maakuntamalli ja kokoomukselle valinnanvapauden lisääminen ovat niin tärkeitä asioita. Lisäksi kaikki hallituspuolueet haluavat näyttöjä siitä, että asioita saadaan aikaiseksi. Kunhan nyt itse uudistus, eli etenkin ihmisten sosiaali- ja terveyspalvelut, ei tässä hötäkässä kärsi liikaa!
Jotta uudistuksesta tulisi mahdollisimman hyvä, hyväksyimme ’Vihreitä linjoja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseen ja valinnanvapauteen’.
Toinen kokouksen aihe oli perustulokokeilu, josta kävi alustamassa Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen, jonka alustusta kommentoivat Outi Alanko-Kahiluoto sekä Osmo Soininvaara. Meidän intressimme selkeästi on mahdollisimman hyvä kokeilu, johon liittyen hyväksyimme ’Vihreät: Onnistunut perustulokokeilu on avain parempaan sosiaaliturvaan’.
Kokous oli hyvä ja mielenkiintoinen! Paikoin on kyllä aika kahtalainen olo: vihreissä puhun syrjäseudun, maakuntien ja harvaan asutun alueen elinmahdollisuuksien puolesta – ja sitten Kajaanin & Kainuun luottamustoimissa vihreistä arvoista; luonnosta, ympäristöstä, lapsista ja suvaitsevaisuudesta. Molemmissa tuntu on, että on vähemmistössä. Mutta minkäs teet, kun sekä vihreys että asuinpaikka ovat rakkaita.