Avataan, suljetaan – Hyrynsalmen vastaanottokeskus


Hyrynsalmella avattiin vastaanottokeskus alkuvuodesta, ja jo nyt tuli päätös, että keskus suljetaan.
Hyryläiset ovat ottaneet uudet asukkaat todella hyvin vastaan, ja kotoutuminen on päässyt alkamaan. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, hyryläiset lähes poikkeuksetta ovat aidosti vastaanottokeskuksen takana – halusivat sen kuntaan, eivätkä halua nyt luopua siitä. Ja vastaavasti olen ymmärtänyt, että vastaanottokeskukseen ’sijoitetut’ turvapaikanhakijat ovat olleet pikkukuntaan tyytyväisiä ja tunteneet olonsa turvalliseksi & tervetulleeksi. Järjestyshäiriöitä ei ole ollut.

Minusta tällainen Maahanmuuttoviraston toiminta on aivan käsittämätöntä: perustetaan ja suljetaan keskus alle puolen vuoden aikana. Turvapaikanhakijoille tällainen epävarmuudessa eläminen on varmasti ääretömän kuluttavaa – yritäpä siinä sitten kotoutua ja päästä mukaan yhteiskuntaan, kun paikkakunta saattaa yhtäkkiä vaihtua. Kymmenkunta lasta on aloittanut juuri koulun, miten heille käy? Vastaavasti paikallisille ihmisille, jotka selvästi ottivat vastaanottokeskuksen omakseen, tällainen päätös on todella ikävä.

Ja vielä: Suomussalmi-Hyrynsalmi-akselilla on yli puoluerajojen ajateltu, että kunnan elinvoiman säilyttämisen kannalta maahanmuuttajilla tulee olemaan suuri rooli. Tilaa ja järkevän hintaisia asuntoja on, kuntalaiset suhtautuvat positiivisesti ja turvapaikanhakijat viihtyvät – ja sitten ei. Ihan käsittämätöntä!

Asiaan liittyvää uutisointia:
Ylä-Kainuu 7.4.2016
– Kainuun Sanomat 7.4.2016
– Ylä-Kainuu 7.4.2016
– Kuntalehti 30.3.2016

Share Button