Vuosi 2019 jäi totisesti mieleen vaalivuotena. Keväällä olin ehdokkaana kolmissa vaaleissa: eduskuntavaaleissa, eurovaaleissa ja puolueen vaaleissa valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Näistä viimeisimmässä tulin valituksi – eli olen nyt osa Vihreiden puoluejohtoa. Sitä myöten minulla mahdollisuus osallistua eduskuntaryhmän kokouksiin ja puoluehallituksen kokouksiin. Ja tietysti johtaa meidän superosaavaa ja -pätevää valtuuskuntaa! Tämä pesti on osoittautunut todella mielenkiintoiseksi ja mielekkääksi. Kiitos valtavasti luottamuksesta.
Syksy menikin sitten totutellessa kaikkeen uuteen. Vaihdoin nimittäin myös työpaikkaa, kun aloitin elokuun alussa projektiasiantuntijana Kajaanin Ammattikorkeakoululla. Ihan superhuipputyö! Monta kertaa syksyn aikana ajattelin, että saanko oikeasti tehdä tällaista työkseni: mietitään/pilotoidaan/tehdään/suunnitellaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään, kiertotalouteen, ruoan sisätilakasvatukseen, energiatehokkuuteen… Tätä kaikkea kansainvälisessä ympäristössä huomioiden opetus & koulutus sekä Kainuun kehittäminen.
Samalla minusta tuli melkein start-up-yrittäjä, kun mieheni pääomistaman ja minunkin osittain omistaman Lieke Suunnittelu -sähkösuunnitteluyrityksen mobiilisovellusta ruvettiin viemään eteenpäin. Nyt vuoden vaihteessa perustettiin sitten Lieke Sovellukset Oy, jonka hallituksen puheenjohtajana toimin. Eli syksyllä olin melkein start-up-yrittäjä, ja nyt ihan oikeasti.
Eikä siinä vielä kaikki: ostettiin myös talo. Erinomaiselta paikalta, kooltaan ja pohjaratkaisuiltaan juuri meille sopivaa taloa ei saa ostetuksi ihan milloin vain. Nyt onnisti. Parhaillaan siellä on remontti tekeillä – muuttamaan päästään toivottavasti ennen juhannusta. 🙂 Minulle muutto tarkoittaa oikeastaan paluuta kotikonnuille – olen nimittäin kotoisin Teppanasta, jossa uusi kotimme sijaitsee myös.
Mutta palataanpa politiikkaan ja siihen, mitä sillä rintamalla on tullut tehtyä. Ensin analysoin vaalit kerrallaan ja sitten yleisemmin muita asioita.
Eduskuntavaalit
Eduskuntavaaleja tehtiin isolla porukalla ja energialla. Tukiryhmässä oli yli seitsemänkymmentä ihmistä. Moni käytti valtavasti aikaansa vaalikampanjaan – paistoi lettuja, jakoi esitteitä, suunnitteli ja järjesti tilaisuuksia, päivysti vaalituvalla, toimi kuskina… Me tehtiin porukalla ihan valtavasti. Ja päällimmäisenä on jäänyt mieleen hyvä fiilis – se hyvä & positiivinen henki, jolla kampanjaa tehtiin. Kiitos ihan todella paljon!! <3
Tulostakin toki odotettiin ja toivottiin. Keikuin medioiden spekulaatioissa yhtenä potentiaalisena läpimenijänä. Jokunen nosti jopa todennäköisimmäksi. Odotukset olivat siis korkealla. Siihen nähden 2303 ääntä ja neljäs sija vihreiden listalla oli pettymys.
Politiikka ja etenkin vaalit ovat siinä mielessä hyvä laji, että itse tekee parhaansa ja toiset päättävät. Luottamustoimiin tarvitaan luottamusta ja jokainen meistä punnitsee tarkoin kenelle sen yhden ainokaisen äänen antaakaan. Vaikka äänimääräni ei riittänyt läpimenoon, 2303 ihmistä ei ole pieni porukka ihmisiä. Iso kiitos jokaisesta näistä äänestä!
Ihan vaalien alla – pari viikkoa ennen varsinaista vaalipäivää, ennakkoäänestyksen alkamisen tietämillä – täällä isojen kaupunkien ulkopuolisessa Suomessa levisi jotenkin ajatus, että vihreät 1) lopettaisivat kaikki metsähakkuut 2) kieltäisivät lihansyönnin ja 3) kieltäisivät diesel-autoilla ajamisen heti. Mikään näistä ei pidä paikkansa. Mutta tällainen fiilis ja ymmärrys monella ihmisellä kuitenkin oli. Sitten sitä saikin vääntää näistä ja korjata virheellisiä käsityksiä kerta toisensa jälkeen. Vaalien aikaan on niin valtavasti tekemistä, että ei yksinkertaisesti ole resursseja jäljittää näitä väärän tiedon lähteitä perusteellisesti. Jotain sattui silmään, missä väärää tietoa levitettiin kanssaehdokkaiden toimesta. Kun viesti on jo lähtenyt leviämään, vaikea sitä on muuksi muuttaa. Tällainen väärän tiedon levittäminen on kyllä todella turhauttavaa, mutta etenkin huolestuttavaa. Onko politiikassa yhtäkkiä ok puhua mitä vain? Näköjään on, koska äskettäinkin oikaisin Halla-ahon some-kirjoitusta.
Eurovaalit
Eipä siinä paljoa ehditty hengähtää, kun jo seuraava kampanja alkoi. Minulla päättyi projektityö maaliskuun lopussa, joten tein eurovaaleja paljon itse: esitteiden taittamisen, painattamisen, postitukset, kampanjan suunnittelun ym. Vaikka tukiporukka oli tietysti eduskuntavaalien jälkeen kaikkensa antanut, ihanasti apua tähänkin rutistukseen sitten löytyi: esimerkiksi esitteitä postittelin ympäri Suomen.
Kiersin Kainuuta, kävin Oulussa, Kuusamossa, Kuopiossa, Iisalmessa, Lapinlahdella ja Joensuussa. Sekä Etelä-Suomen turneella Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Virroilla. Paljon keskityin someen ja nettikampanjaan, koska eurovaaleissa on mahdoton kiertää koko maata (varsinkaan kuukaudessa). Eurovaalikampanjan aikana fiilis vaalikentillä oli hyvä – eduskuntavaalien aikaista disinformaatiota tai ilmastonmuutosdenialismia ei juurikaan havainnut.
Tuloksena tuli 4801 ääntä. Lähes 5000 ihmistä äänesti minua. Kiitos teille jokaiselle! <3
Olin tällä tuloksella vihreän listan puolivälissä, kymmenentenä. Ja mikä huiminta: Kajaanissa vihreät oli eurovaalien kolmanneksi suurin puolue. Siis kolmanneksi suurin! Ja osuutemme äänistä kasvoi edellisten eurovaalien 2,9 prosentista 14,2 prosenttiin! Kajaani <3
Sekä euro- että eduskuntavaalien osalta haluan myös onnitella valittuja! Voimia, osaamista ja viisautta tehtäviinne.
Puoluejohdon vaalit
Ei näköjään kahta ilma kolmatta, kun pari viikkoa eurovaalien jälkeen valittiin vielä vihreän puolueen johto. Olin ehdolla valtuuskunnan puheenjohtajaksi lappilaisen Keräs-kaima Miikan sekä tamperelaisen Jaakko Stenhållin kanssa. Tiukan äänestyksen jälkeen minut valittiin tähän tehtävään ja olen tästä sekä äärettömän kiitollinen että todella innoissani!
Muu toiminta
Vuoteen mahtui:
58 virallista kokousta
51 muuta kokousta tai tilaisuutta
7 kokonaista seminaari- tai koulutuspäivää
22 kokonaista päivää vihreiden tilaisuuksia
12 Maaseudun tulevaisuuden metsä-kolumnia
8 yleisönosastokirjoitusta
15 blogikirjoitusta
26 eurovaalitilaisuutta
102 eduskuntavaalitilaisuutta
Elokuussa Hesarin toimittaja Junkkari kävi tekemässä Kainuusta jutun, kun olin kutsunut hänet käymään. Kuva maakunnastamme hieman muuttui ainakin hänellä – toivottavasti jutun lukijoillakin 🙂
Isoja asiakokonaisuuksia tuli viime vuoden aikana päätökseen:
- Keskustaajaman osayleiskaava ja siinä oleva Kruununpuodinmäen silta
- Kainuun maakuntakaava
- Teatteritalon ratkaisu
- Kajaanin kaupungin talouden sopeuttamissuunnitelma
- RekryKainuu-hanke päättyi
Vihreiden valtuustoryhmänä jätimme kapunginvaltuustossa seuraavat aloitteet:
- Liikunta- ja urheiluseurojen tukimuotojen sukupuolivaikutusten sekä yhdenvertaisuuden arviointi. Aloite löytyy täältä.
- Kajaani HINKU-kunnaksi. Aloite löytyy täältä.
Yhteenveto
Paljon uutta ja touhua, mutta samalla myös luovuin lukuisista tehtävistä. Maaseutu-ja erävihreiden puheenjohtajuus siirtyi Minna Höltälle, maatalousryhmän toiminta loppui sellaisenaan ja piirihallituksen varajäsenyys jäi pois. Samoin moni kaupungin työryhmä lakkasi, kun asiat tulivat päätökseen (sopeuttamisen ohjausryhmä, keskustaajaman osayleiskaavan ohjausryhmä, teatteritaloratkaisun ohjausryhmä ja maakunnallinen RekryKainuun ohjausryhmä).
Lopuksi haluan sanoa kiitos kaikille, joiden kanssa viime vuonna sain tehdä töitä paremman maailman eteen! Aurinkoa ja voimia – jatketaan nyt uudella vuosikymmenellä!