Kallis kompromissi


Keskusta saa maakunnat ja kokoomus soteen valinnanvapauden. Maakuntien puolesta liputettiin myös Kainuun vihreissä – vastoin puolueemme kantaa 12 sote-alueesta. Joten, iso peukku maakunnille. Mutta hinta on nyt liian kallis.

Jokainen suomalainen saa vastaisuudessa valita terveyspalvelujensa tuottajan. Siellä, missä valinnanvaraa on. Näiden terveyspalvelujen tuottajien on kyettävä tarjoamaan tietty palveluvalikoima. Tämä tarkoittaa sitä, että ihan pieni yksityinen lääkäriasema ei voi tähän kisaan lähteä mukaan yksin. Osuuskuntamallilla muiden vastaavien pienten kanssa voi. Julkisen puolen on perustettava osakeyhtiö, joka tarjoaa näitä valinnanvapauden piirissä olevia palveluita. Sitten jokainen meistä valitsee oman palveluntuottajan: maakunnan sote-yhtiön, Terveystalon, Mehiläisen, paikallisen osuuskunnan – oman paikkakunnan tarjonnasta riippuen. Palveluntuottaja saa verovaroja tietyn summan palveluiden tuottamiseksi. Summa ei juuri vaihtele palvelujen tarpeen mukaan.

Sinänsä, ehkä, ihan looginen systeemi. Kuitenkin – nykyisillä suurilla terveyspalveluyrityksillä on selvä etulyöntiasema. Niillä on jo nyt olemassa kaikki tarvittava (osaaminen, henkilökunta, tilat, valtakunnallinen verkosto sekä asiakkaat) toiminnan aloittamiseen. Maakuntien yhtiöt ja osuuskunnat vasta alkavat suunnitella yhteistyötään ja yhtiöittämistään. Valmista pitäisi olla pian, kahden vuoden päästä.

Hyvätuloiset ja hyvävointiset ihmiset ovat jo valmiiksi isojen terveyspalveluyritysten asiakkaina – työterveyden tai omien terveysvakuutusten kautta. Ja heitähän nimenomaan kannattaa houkutella, koska silloin viivan alle jää eniten rahaa. Ja he näin todennäköisesti valitsevatkin, koska ensinnäkin jaksavat kilpailuttaa palvelunsa, omaavat jo hyviä kokemuksia ja matkustelevat ympäri Suomen sen verran, että isojen terveyspalvelufirmojen maan kattava verkosto houkuttelee.

Maakuntien omat yhtiöt alkavat vasta nyt hahmotella omaa konseptiaan. Niilläkin toki on jo paljon olemassa, mutta myös valtavasti hallinnollista organisointia tehtävänä. Samaan aikaan samat ihmiset tekevät koko maakuntauudistusta ja miettivät ylipäätänsä kaikkien sote-palveluiden järjestämistä.

Ruotsissa sote-palveluiden valinnanvapaus paransi palveluita hyvätuloisilla kaupungissa asuvilla. Kuinka moni kainuulainen kuuluu tähän kategoriaan? Voitot valunevat ihan muualle. Uudistukseen kytketty palvelusetelijärjestelmä (jolla voi esim. ostaa paikallisen fysioterapeutin palveluita) on hyvä, mutta volyymeiltaan aivan toista luokkaa verrattuna koko valinnanvapauden myötä kulkeviin verorahavirtoihin yksityiselle puolelle.

Silja Keränen
Kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Kajaani

——–
Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 9.1.2017.

Share Button