Poliitikon dilemma, osa 2: Harmaan sävyjä


Vihreät ovat niitä, jotka vastustavat ydinvoimaa ja suojelevat susia. Kepulaiset haluavat pitää jokaisen saarelman asuttuna. Demareille ay-liike ja saavutetut edut ovat pyhiä.

Entä jos vihreänä ajatteleekin, että ydinvoima voi olla osa globaalia energiantuotantokokonaisuutta. Tai jos demarin mielestä ay-liike on auttamatta vanhakantainen ja joutaisi jäädä historiaan. Tuntuu, että poliitikoilta vaaditaan selkeää ja vahvaa kantaa erilaisiin asioihin. Mitä mieltä olet NATOsta, entä Talvivaarasta, entä ydinvoimasta, susista, perustulosta, yrittäjyydestä, TTIP:stä, vanhustenhoidosta, tuulivoimasta… Näihin pitäisi sitten vastata kyllä tai ei: ei NATOlle, kyllä Talvivaaralle, ei ydinvoimalle, kyllä susille. Vastaus on lukittu, pulinat ja selittelyt pois.

On sloganeita, teräviä mielipidekirjoituksia, vaatimuksia. Minusta tuntuu, että poliitikkona viestini pitää olla perusteltu, mutta terävä ja selkeä. Minun pitää olla selkeästi jotain mieltä, ja etsiä/kertoa perusteluja vain sen puolesta. Pohdinnalle ei juuri ole sijaa.

Mielestäni asiat eivät kuitenkaan ole mustavalkoisia. Ja ennen kaikkea ne yleensä ovat monimutkaisia. Asioissa kun on monta puolta, ja ne aina liittyvät suurempaan kokonaisuuteen. Irrotettuna tästä kokonaisuudesta, asiasta saa helposti muodostettua mielipiteen. Ydinvoima on huono asia. Talvivaaran ei tule rakentaa purkuputkea. Kun otetaan kokonaisuus huomioon, tilanne voi muuttua. Ydinvoima on parempi vaihtoehto kuin hiili, koska ilmastonmuutos on todella suuri uhka ihmiskunnalle. Talvivaaran purkuputki on huono juttu, mutta parempi kuin hallitsematon jätevesien vuoto ylitäysien patoaltaiden murtuessa. Sitten seuraava kierros: ydin- ja hiilivoiman sijaan voidaan rakentaa tuuli- ja aurinkovoimaa; Talvivaarassa pitäisi rakentaa kunnon jätevedenpuhdistamo. Jne.

Minusta olisi parempi, jos aitoa keskustelua käytäisiin enemmän. Pohdittaisiin porukalla asian eri puolia, ja sen suhdetta kokonaisuuteen. Oltaisiin ehkä siltikin eri mieltä, mutta käytäisiin kuitenkin avointa ja rakentavaa keskustelua. Ei lukittaisi mielipidettä heti alkuun. Uskallettaisiin kyseenalaistaa omia ajatuksia. Ja annettaisiin muillekin siihen lupa. Uskon, että näin päätökset olisivat parempia.

Share Button