Vuoden 2015 analyysi


Kolmas vuosi kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen jäsenenä sekä maakuntavaltuutettuna. Ensimmäinen puoli vuotta Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtajana sekä Vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsenenä.

Vuoteen mahtui

43 virallista kokousta, parisenkymmentä epävirallista
31 blogikirjoitusta
9 yleisönosastokirjoitusta
6 seminaaripäivää
noin 2000 euroa palkkioita

Poimintoja:

  • Pöllyvaarassa ei enää tehdä avohakkuita. Keväällä 2015 virkistysalueelle hakattiin yksi hehtaarin aukko, metsäsuunnitelman mukaan. Kahta muuta ei onneksi tehty – kiitos liito-oravien! Tehtiin vihreiden valtuustoryhmänä aloite Pöllyvaaran hakemiseksi Metso-suojeluohjelmaan. Ympäristötekninen päätyi esittämään, ettei haeta. Puolessa vuodessa valtion tasolla oltiin leikattu Metso-määrärahoja, jolloin korvausten saaminen Pöllyvaarasta olisi epätodennäköistä. Kaupunginhallitus ja -valtuustokäsittelyn aikana päädyttiin kuitenkin jättämään yksimielinen (!) ponsi, ettei Pöllyvaarassa toteuteta avohakkuita.
  • Syksyllä toimittiin aktiivisesti sen puolesta, ettei Kajanissa leikata subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta eikä kasvateta ryhmäkokoja. Erittäin tiukan valtuustoäänestyksen jälkeen (25-23) heikennyksiin kuitenkin päädyttiin.
  • Maakuntavaltuustossa päädyin esittämään, ettei Kainuun liitto lähde mukaan perustettavaan sellutehdas-yhtiöön. Mielestäni Kainuun liitto ei tee elinkeinopolitiikkaa lähtemällä yhteen hankkeeseen voimakkaasti mukaan, vaan ohjaamalla EU-rahaa maakuntastrategian mukaisesti (esim. sellutehdashankkeeseen).

Vuonna 2015 Kajaanin vihreä valtuustoryhmä jätti kaksi valtuustoaloitetta:

Kainuun maakuntavaltuustossa jätin yhden aloitteen: Muuttajakoordinaattori Kainuun liittoon. Tulosta ei vielä tiedä, aloite on jätetty 30.11.

 

Erittely luottamustoimittain:

Kaupunginhallitus: läsnä 22/25 kokouksessa, pois kolmesta kokouksesta, kahdesta sairauden ja yhdestä henkilökohtaisen syyn vuoksi

Kaupunginvaltuusto: läsnä 7/7 kokouksessa

Työllisyystyöryhmä: läsnä 4/6, poissaoloista yksi sairauden vuoksi ja toinen päällekkäisen menon takia

Kajaanin Veden johtokunta: läsnä 6/7, yksi poissaolo päällekkäisen matkan takia

Kaupunkikeskustan seurantaryhmä: läsnä 2/3, poissaolo johtui päällekkäisestä kokouksesta

Kaupunkikeskustan osayleiskaavan ohjausryhmä: ei kokouksia vuonna 2015

Maakuntavaltuusto: läsnä 2/2

Muita aktiviteetteja vuoden aikana:

  • Olin Kainuun vihreiden kanssa Kajaanin Mahdollisuuksien torilla 23.5
  • Pidin juhlapuheen Kainuun Ammattiopiston valmistujaisjuhlassa Kajaanissa 29.5
  • Osallistuin Kainuun vihreiden edustajana Puoluekokoukseen Oulussa 4.-6.6
  • Olin Kainuun vihreiden kanssa Markkinakadulla Kajaanissa 4.7
  • Olin Kainuun vihreiden kanssa Torilla Kuhmossa 15.7
  • Olin mukana markkinoimassa Kainuuta opiskelijoille: 25.7 Helsingin yliopiston PPO-osakunta Kajaanissa; 4.9 Kainuun Connection Bottalla; 9.9 Kainuu Connection Oulussa ja 29.12 helsinkiläisiä ja oululaisia opiskelijoita Kajaanissa
  • Osallistuin Oulun vaalipiirin vihreiden sekä kevät- että syyskokouksiin Oulussa
  • Jätin mielipiteet niin Kainuun tuulivoimamaakuntakaavasta kuin Talvivaaran purkuputken tarkkailusta

Eduskuntavaalit:
81 eri tilaisuutta
13 vaalikonetta
18 eri vetoomusta, videota, esittelyä
1289 ääntä

Paljon on tullut tehtyä. 🙂
Aiemmat analyysit löytyvät: 2014 ja 2013.

Tätä kirjoittaessa päällimmäisenä on mielessä kiitollisuus. Kiitollisuus siitä, että saan olla tekemässä politiikkaa. Näissä hommissa äänet ratkaisevat, niinpä en näitä tekisi ilman äänestäjiä. Kiitos teille! Mutta en kyllä tekisi myöskään ilman mahtavaa lähipiiriä, jonka ansiosta pystyi yhdistämään vaalit sekä vauvan ja jonka ansiosta politikointi onnistuu nyt kohtalaisen hyvin töiden ohessa pienen lapsen äitinä. Vaalien aikana tukiryhmäni tekeminen oli hämmästyttävää. Koko hommaa kuvaa parhaiten se, kun erään kerran muutama litra kahvia valui yhden tukiryhmäläiseni autoon. Häntä harmitti se, ettei ollut kahvia tarjota. Eikä se, että auton lattia oli ihan kahvissa.

Tätä kirjoittaessa mietin myös paljon sitä, mikä on poliittisen luottamushenkilön tehtävä. Onko tarkoituksena, että minä Kajaanin kaupunginhallituksen jäsenenä osallistun vain kokouksiin ja seminaareihin. Vai, ajatellaanko minun käyvän läpi Kajaanin asioita laajemminkin (esim. päiväkotiverkko- ja kouluverkkoselvitykset sekä tilastrategia) tai ehkä jopa edistävän Kajaanin menestymistä (Kainuu Connection -tekemiset, MDI-konsulttifirman selvitys menestyvistä maakuntakeskuksista). Minkä verran 300 Me liikevaihtoa tekevien ja noin 2000 henkilöä työllistävien yritysten hallitusten jäsenet tekevät töitä yrityksen eteen? Pienen lapsen työssäkäyvän vanhemman realiteetit ovat aikamoiset. Kokouksiin osallistuminen on hyvin mahdollista ansionmenetys- ja lastenhoitokorvausten ansiosta. Mutta kokouksien ulkopuolella tapahtuva asioiden edistäminen vaatiikin sitten lähipiirin tukea lastenhoitoasioissa. Jos politiikassa halutaan olevan mukana pienten lasten vanhempia ja jos kuntapoliitikkojen halutaan osallistuvan asioiden hoitamiseen virallisissa kokouksissa istumista laajemmin, nykysysteemi ei ole tätä varten. Osa- tai kokopäiväisillä poliittisilla luottamustoimilla se onnistunee jo paljon paremmin.

Share Button