Biokaasumaakunta


Kotimaista, uusiutuvaa, monikäyttöistä, paikallista ja ympäristöystävällistä energiaa. Biokaasu on metaania, eli käytännössä samaa ainetta kuin maakaasu. Sitä tuotetaan hapettomissa olosuhteissa mädättämällä biomassaa. Mädätyksessä syntyy metaania ja hiilidioksidia kiinteän ravinnepitoisen aineksen lisäksi. Kun kaasuseoksesta puhdistetaan hiilidioksidi pois, sitä voidaan käyttää esimerkiksi autojen polttoaineena.

Tavallisen auton voi muuntaa toimimaan myös biokaasulla. Bensakäyttöisen auton muuntaminen kaasuautoksi maksaa pari tuhatta euroa. Muutoksen jälkeen auto toimii sekä kaasulla että bensalla vaihtaen polttoainelähdettä automaattisesti. Kaasusäiliöt asennetaan tavaratilaan, joten se pienenee hieman. Esimerkiksi yksi 75 litran kaasusäiliö vastaa 18 litraa bensiiniä. Sillä ajaa pari sataa kilometriä, jonka jälkeen sitten bensalla tarvittaessa pidempään. Nykyisillä kaasun hinnoilla muunnos maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa, riippuen toki ajokilometreistä ja auton tyypistä.

Biokaasua voidaan tuottaa lähes kaikesta biomassasta: biojätteestä, lietteestä, nurmesta, puustakin. Biokaasulaitoksia voi rakentaa raaka-aineiden lähelle: maatiloille, jätekeskukseen, jätevedenpuhdistamoille. Tällä tavoin Kainuuseen saataisiin kattava biokaasu-verkosto, jolloin biokaasun tankkaaminen onnistuisi ympäri maakuntaa. Toisaalta kaasun siirtäminenkään ei ole mahdotonta, siirretäänhän sitä nykyään Siperiasta Saksaankin.

Liikennekäytön lisäksi biokaasua voidaan käyttää myös lämmittämiseen, miksei sähköntuotantoonkin. Siinäpä oiva energianlähde varavoimaksi ja kulutushuippuihin, sekä laitosten läheisten rakennusten lämmitysmuodoksi.

Siis, tehdään Kainuusta biokaasu-maakunta. Tämä on sekä ympäristö-, talous- että turvallisuusteko. Autoilun päästöt ovat biokaasuautoissa pienemmät. Käyttämällä paikallista polttoainetta, raha jää maakuntaan. Suomi ostaa öljyä 15 miljoonalla eurolla, joka päivä. Tällä vuotuisella viidellä ja puolella miljardilla eurolla on jo aikamoinen työllistävä vaikutuskin. Lisäksi öljyriippuvuuden vähentäminen parantaa huoltovarmuutta. Yhteiskuntamme ei olisi niin haavoittuva mahdollisille öljyn hinnannousulle tai tuontirajoituksille.

—-
Julkaistu Koti-Kajaanissa, Kuhmolaisessa ja Sotkamo-lehdessä.

Share Button