Talvivaara Sotkamo hakeutuu konkurssiin


Hesarin uutinen, ja Talvivaaran pörssitiedote.

Jos totta puhutaan, en oikein tiedä mitä ajatella.

Ensinnäkin tarkoittaako tämä sitä, että Talvivaara-nimisen yhtiön kaivostoiminta loppuu. Pörssitiedotteessa: ”Pörssinoteerattu Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj tarjoaa palveluja Talvivaara Sotkamon konkurssipesälle ja jatkaa toimintaansa toistaiseksi tavoitteenaan hankkia riittävä rahoitus kaivostoiminnan ja siihen liittyvien omaisuuserien ja oikeuksien hankkimiseksi Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.”

Konkurssi oli aika arvattava lukuisista vaikeuksista johtuen. Mutta mitä seuraavaksi. Joku sen pesän todennäköisesti ostaa ja pyrkii jatkamaan toimintaa. Malmia siellä kuitenkin on – vaikkakin köyhää. Lisäksi infra & muut laitteistot ovat valmiina. Se, että kuka ja milloin, onkin sitten eri asia.

Kainuulle tämä on tosi iso juttu. Ympäristö kiittänee. Potentiaali-muoto siksi, että edelleenkin kaivosalueella on useampi miljoona kuutiota ylimääräisiä vesiä. Samoin toiminnan alasajon ja myöhemmin mahdollisen ylösajon aikaiset päästöt voivat olla huomattavia. Toisaalta purkuputkea tuskin tehdään – huh, hyvä! Ja muut Hups- ja Oho-tapaukset jäävät tapahtumatta. Jos toiminta ei jatku, luontoa ennallistetaan ja se palaa vähitellen (toki paikoin t o d e l l a hitaasti) hyvään tilaan. Jos toiminta jatkuu, tästä kokeilusta viisastuneena toivottavasti! osataan seuraava kierros tehdä paremmin. Niin luvitus, valvonta kuin itse toimintakin.

Iso juttu tämä on myös työllisyyden, elinvoiman ja verotulojen kannalta. Ja niillä on valtava merkitys Kainuun kunnille, sitä ei voi kiistää. Niillä verotuloilla kun tehdään vastaavasti paljon hyviä ja tärkeitä asioita. Kuinka elinvoiman ja seudun vireyden käy, jos moni nuori perhe muuttaakin töiden loputtua pois.
Nämä kuulostavat tosi kliseiltä, mutta niin se vain valitettavasti on.

Parasta olisi, jos meillä olisi hyvin toimiva kaivos. Sellainen, ettei tarvitsisi jatkuvasti asettaa ympäristön tilaa ja työpaikkoja vastakkain. Talvivaarassa siihen ei päästy.

Share Button