Ehdolla puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaksi


Olen ehdolla Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaksi, koska maailma ei ole vielä valmis. Meitä vihreitä tarvitaan edelleen. Oikeastaan enemmän kuin aiemmin. Ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta nyt eletään kriittisiä vuosia. Populismin nousu kertoo monen tavallisen ihmisen hädästä, pelosta ja osattomuudesta. Meidän on kyettävä vastaamaan näihin haasteisiin.

Puoluevaltuuskunnalla on tässä iso rooli. Se on vihreiden ylin päätöksentekijä puoluekokousten välillä. Valtuuskunta hyväksyy puolueen ohjelmapaperit ja päättää hallitukseen menosta sekä ministerivalinnoista.

Haluan kehittää puoluevaltuuskunnan työtä edelleen. Etenkin yhteistyötä eduskuntaryhmän ja ryhmäkanslian kanssa on syytä parantaa, jotta tieto kulkee molempiin suuntiin. Samalla vahvistetaan myös meidän poliittisten linjojen määrittelyä – linjojen yhdenmukaisuutta ja päätöksenteon demokraattisuutta.

Olen toiminut puoluevaltuuskunnan jäsenenä neljä vuotta ja osallistunut kokouksiin aktiivisesti. Toimin myös vihreiden maatalouspoliittisen työryhmän puheenjohtajana. Maatalouspoliittista ohjelmaa valmisteltiin vuosi, ja se hyväksyttiin syyskuussa 2018. Aivan mahtavan työryhmän, oman panostukseni ja opintokeskus Vision mittavan taustaselvityksen ansiosta sekä ohjelman tekemisen prosessi että itse ohjelma keräsivät kehuja.

Ohjelmien tekemisen prosesseja on kehitettävä edelleen, jotta lopputuloksena tulee laadukkaita ohjelmia ja jotta valtuuskunnan jäsenet pääsevät niihin oikeasti vaikuttamaan. Nyt liian usein valtuuskunnan jäsenille – ja sitä kautta vihreiden jäsenille – on jäänyt aivan liian vähän aikaa ohjelmiin tutustumiseen ja kommentointiin. Ohjelmavalmistelua on myös resursoitava paremmin.

Minulle on myös tärkeää, että vihreät on aidosti koko maan puolue. Että pidämme esillä myös maaseudun, pikkukaupunkien ja harvaan asutun Suomen asioita. Huolehdimme siitä, että ihmiset pysyvät mukana ja heidän hyvinvoinnistaan huolehditaan asuinpaikasta riippumatta.

Kuka oikein olen: Olen Silja, 35-vuotias kajaanilainen ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Olen Kajaanin kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen, ja viime kuntavaaleissa yllätyksekseni koko kaupungin ääniharava. Toimin myös Kainuun liiton valtuustossa ja tarkastuslautakunnassa varapuheenjohtajana. Vihreissä olen ollut neljä vuotta puoluevaltuuskunnan jäsen Vihreiden Naisten edustajana ja saman aikaa olen johtanut Maaseutu- ja erävihreitä. 

Share Button