Ilmastonmuutoksen hillintä politiikan teon keskiöön


Aloitin Kalevassa bloggaajana, ja ensimmäinen teksti käsitteli tietysti ilmastonmuutosta.
—–

Jos joku uskaltaa ehdottaa luottamushenkilöpalkkioista luopumista kunnan muutaman miljoonan euron alijäämän kattamiseksi, hänet nauretaan välittömästi pihalle. Ei muutama kymmenen tuhatta euroa kata paria miljoonaa euroa.

Ilmastonmuutoksen hillintään liittyvissä avauksissa vastaavat ovat ihan mahdollisia. ”Lopetetaan kivihiilen poltto ja katsellaan sitten muita toimia.” Tämä menee ihan täydestä. Toivottavasti ei enää kauaa.

Kun ilmastonmuutos nostetaan kaiken politiikan tekemisen keskiöön, myös argumentaation taso paranee. Millä tahansa väittämillä ei enää pärjääkään.

Kivihiilen polton päästöt ovat noin 10 % Suomen kokonaispäästöistä. Kun haluamme hillitä ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen (kuten viimeisin IPCC:n raportin vahvasti suosittaa), Suomen pitää saada nettopäästöt nollaan 2030-luvulla.

Se tarkoittaa noin 60 % päästövähennyksiä alle kahdessakymmenessä vuodessa. Ja päästöjen painamista lähelle nollaa tultaessa 2050-luvulle. Kivihiilen polton lopettaminen ei siis riitä alkuunkaan.

Poliittisille päätöksentekijöille taotaan taloudellisia faktoja koko ajan. Vastaavalla tavalla maapallon kestävyyteen liittyvät faktat pitää olla esillä ja päätöksenteon pohjautua niihin.

Jotta me saadaan ratkaistua se meidän todellinen kestävyysvaje.

—–
Julkaistu Kalevan blogit-sivulla 9.11.2018.

Share Button