Ei ympäristönsuojelusta kuulu maksaa ekstraa


Tähänhän ollaan ihan totuttu: ”valistuneille” ja ympäristötietoisille kuluttajille on luotu ekologisia tuotteita. Ekosähköä, Reilun kaupan banaaneja, luomua, kierrätyspuuvillaa… Kaikissa näissä hinta on ”tavanomaista” tuotetta korkeampi.

Aivan absurdia. On aivan absurdia maksaa extraa siitä, että tuote kuluttaa ympäristöä vähemmän. Asian pitäisi olla täysin päinvastoin. Saastuttamisesta pitää maksaa extraa. Ympäristön kannalta paremman vaihtoehdon pitää olla halvempi. Ei ympäristönsuojelu ole mitään rikkaiden luksustouhua, vaan jokaisen ihmisen asia huolehtia meidän yhteisen ympäristön tilasta. Ja sen ei pidä olla lompakosta kiinni.

Poliitikot vaikuttavat tähän. Poliittisilla päätöksillä ohjataan tukia ja veroja, eli tuotteiden hintoja. Se taas vaikuttaa siihen, maksaako uusiutuvilla vai fossiilisilla tuotettu sähkö enemmän. Sekä siihen maksaako nyhtökaura- vai jauhelihapaketti enemmän.

Maapallon kantokyvyn sekä meidän ympäristön & luonnon tilan näkökulmasta ympäristöä vähemmän kuormittavien tuotteiden pitää olla halvempia. Ympäristönsuojelusta ei pidä maksaa extraa.

Share Button