Maakunnat ja sote


Vihreät eivät ole lakkauttamassa yhtään maakuntaa. On selvää, että sosiaali- ja terveyspalvelut tulee hoitaa kuntaa suuremmilla harteilla. Vihreiden sote-mallissa lähtökohtana on 18 nykyisten maakuntien mukaista sote-aluetta, aivan samoin kuin hallituksenkin esityksessä.

Hallituksen omassa esityksessä ennakoidaan, että myöhemmin sote-alueiden määrä saattaa pienentyä, jos alueet eivät ole riittävän vahvoja vastaamaan sosiaali-ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Jo nykyisessä esityksessä sote-alueilta vaaditaan yhteistyötä, eikä jokaisessa maakunnassa ole saatavilla kaikkia palveluita.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on monin paikoin jo varsin pitkällä. Tehty valmistelutyö kannattaa hyödyntää, vaikka hallitus vaihtuukin. On hyvä tunnustaa, että maakunnallisilta sote-alueilta puuttuu verotusoikeus, joten todellista valtaa maakuntatasolle ei ole tulossa.

Suurin epäkohta Sipilän hallituksen vetämässä sote-uudistuksessa on kuitenkin sen markkinaehtoinen valinnanvapausmalli. Se pirstoo palveluiden integraation, lisää byrokratiaa, vahvistaa kansainvälisten terveysjättien valtaa ja voittoja sekä lopulta erittäin todennäköisesti myös kasvattaa kustannuksia. Tätä mallia vihreät eivät hyväksy.

Krista Mikkonen
Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Joensuu

Veli Liikanen
Vihreän puolueen varapuheenjohtaja
Mikkeli

Silja Keränen
Vihreä kansanedustajaehdokas
Kajaani

—–
Tämä kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 12.2.2019.

Share Button

Ajatus aiheesta “Maakunnat ja sote

Kommentointi on suljettu.