Takametsien aarteet kiertotalouden raaka-aineeksi


Jos haluaa tutustua entisaikain maatalouskoneisiin, löytyy kohtalaisen hyvä näyttely monen vanhan maalaistalon navetan takaa lähimetsästä. Peräkärryt, reet ja aurat on jätetty odottamaan hetkeä, jos niitä vaikka tarvittaisiinkin.

”Aika tavaran kaupitsee” – tavataan sanoa, mutta pitääköhän se sittenkään aina ja kaikilta osin paikkansa. Onko hevosvetoinen reki todella palaamassa käyttöön tulevina vuosina. Tai otetaanko kymmeniä vuosia vanhaa traktorin perään sopivaa auraa kyntöhommiin tänäkään syksynä.

Nämä takametsien aarteet ja paikallisten maatalouskonenäyttelyjen kohteet ovat kiertotalouden arvokasta materiaalia. Kierrätykseen erikoistuneet yritykset käyvät hakemassa romuraudan kotipihasta ja vieläpä maksavat siitä käyvän hinnan.

Eurot voivat yllättää positiivisesti, koska metalliromua kertyy helposti aikamoinen kasa – jo ihan navetan, ladon, aittojen, vanhan talon ja tallin sisätiloistakin. Kun kasaan lisätään maatalouskonenäyttelyn huonokuntoisimmat yksilöt, erilaiset kaapelit sekä autonromut puhutaan äkkiä jo satasista.

Metalliromusta maksettava hinta vaihtelee metallien maailmanmarkkinahinnan mukaan. Tämän vuoden keväällä hinnat olivat korkealla, ja nyt ne ovat tulleet hieman alas. Seuraavien suhdanteiden arvioiminen on yhtä helppoa kuin talouskasvun tai puun hinnan ennustaminen.

Varmaa on joka tapauksessa se, että eurovirta on positiivinen verrattuna maatalouskonenäyttelyn ylläpitämiseen. Varmaa on myös se, että ympäristö kiittää kierrättäjää monin tavoin.

Kierrätysmetallin käyttäminen vähentää uusiutuvien luonnonvarojen louhimisen ja jalostaminen tarvetta, ja pienentää siten kuormitusta ympäristöön merkittävästi. Samalla vältetään mahdolliset paikalliset ympäristöhaitat, joita voi esimerkiksi tulla autonraadoista valuvasta öljystä tai akkunesteestä.

Ja onhan siisti metsä ja pihapiiri myös kaunis – metsät kun eivät ole kaatopaikkoja.

Maailmatilanteen ollessa näin epävarma, on hyvä toki varmistaa selusta ja varautua pahaan päivään, mutta samaan aikaan kantaa oma kortensa kekoon ympäristökuormituksen vähentämisessä. Takametsien aarteiden luovuttaminen kiertotalouden raaka-aineeksi on yksi tällainen konkreettinen ja merkityksellinen teko. Ja kiittääpä siitä myös oma rahapussikin.

—-
Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 12.9.2022.

Share Button