Metsä Group ilmoitti taktisesti eduskuntavaalien vaalipäivän jälkeen ennen hallitusneuvotteluiden alkamista, että he aikovat rakentaa Kemiin valtavan sellutehtaan.
Myös Äänekosken iso uusi sellutehdas on saman yhtiön.
Näiden tehtaiden lisäksi ympäri Suomen ja etenkin täällä Pohjois-Suomessa on lukuisia sellutehdashankkeita. Paltamossa KaiCell Fibers, Kuopiossa Finnpulp ja Kemijärvellä Boreal Bioref. Lisäksi Kaidi on suunnittelemassa biopolttoainejalostamoa Kemiin. Stora Enso aikoo muuntaa Oulun tehtaansa kartonkikoneeksi.
Näiden edellämainittujen hankkeiden rahoitus ei ole lainkaan varmaa Stora Ensoa lukuun ottamatta. KaiCell Fibers, Boreal Bioref sekä Kaidi yrittävät kaikki houkutella kiinalaista rahaa.
Todennäköistä on, että kaikki hankkeet eivät tule toteutumaan. Eivät luonnon monimuotoisuuden, hiilinielujen, puun riittävyyden tai kuitupuun kohtuullisen hinnan puolesta. Meneillään on hankkeiden välinen pudotuspeli.
Metsä Groupin Kemin hanke on näistä uskottavin, koska rahoitus 1,5 miljardia maksavaan tehtaaseen löytynee. Yhtiö ei muuten olisi tätä uutista julkaissut.
Muissa hankkeissa on useita kysymysmerkkejä niin tekniikan toimivuudesta (Kaidin tapaus), ympäristövaikutuksiin, rahoituksen saamiseen sekä puun ja työvoiman riittävyyteen. Kiinalaisesta rahoituksesta puhumattakaan.
Oma näkemykseni on, että Pohjois-Suomessa voi puunkäyttöä lisätä hieman. Täällä on suljettu muutama paperitehdas (Kemijärvellä ja Kajaanissa). Samaan aikaan metsien kasvu on kuitenkin lisääntynyt.
Kemin tehtaan puunhankinta-alue menisi myös Ruotsin puolelle, joten puuntarvetta kokonaisuudessaan ei täytettäisi hakkuiden lisäämisellä Suomessa.
Toisaalta on väläytelty sitä, että Kemin tehtaan myötä lisääntyvät hakkuut kompensoitaisiin Metsähallituksen hakkuita vähentämällä.
Se ei ihan yksi yhteen toimi. Metsähallituksen tulostavoitetta ja sitä kautta hakkuumäärää tulee vähentää nykyisestä, koska tällä hetkellä hakataan keskenkasvuista metsää ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä alueita.
Mutta, Metsähallitus on tärkeä puuntoimittaja esimerkiksi Itä-Suomen sahoille: Kuhmo Oy:lle sekä Kuusamon ja Kajaanin Pölkky Oy:lle. Elinvoiman lisääminen Meri-Lapissa ei saa heikentää elinvoimaa Itä-Suomessa.
Olennaista on, että huolehdimme hiilinielutason säilymisestä ja kasvattamisesta. Sekä metsäluonnon monimuotoisuudesta, joka heikkenee edelleen. Jo pelkästään Kemin hanke laittaa metsätalouden ekologisen kestävyyden paukkumaan.
Siksi todellakin peräänkuulutan teollisuutta ja metsänomistajia oikeasti huolehtimaan hiilinieluista ja metsäluonnon monimuotoisuudesta. Ei niistä puhuminen oli mitään hippien höpinää, vaan luonnontieteiden perusosaamista.
Paljon voidaan saada aikaan parantamalla metsänhoitoa: ajallaan tehdyt harvennukset, jatkuvan kasvatuksen lisääminen ja pienaukot. Ja samalla panostetaan talousmetsien luonnonhoitoon sekä suojelualan lisäämiseen.
Peräänkuulutan myös kestävää elinvoimapolitiikkaa, josta näissä hankkeissa pitkälti on kyse. Työpaikoista ja taloudesta. Metsäteollisuus on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on kehittää myös muita potentiaalisia elinkeinoja alueille.
——-
Tämä kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 11.5.2019.