Askel kerrallaan kohti parempaa


Kun Ukrainan tilanne ja koko asian mielettömyys on jatkuvasti ajatuksissa, on vaikea keskittyä kirjoittamaan muista aiheista.

Tämä kolumnin teema on kuitenkin pyörinyt mielessäni jo jonkin aikaa ja ansaitsee maailman tilanteesta huolimatta tulla kirjoitetuksi.

Olen valtuutettuna Ylä-Savossa toimivassa metsänhoito­yhdistys Savotassa. Vaikka kokoukset ja valtuustot ovat minulle kovin tuttuja etenkin politiikasta sekä aiemmin myös partiosta, tämä metsänhoitoyhdistyksen valtuuston jäsenyys on itselleni uusi maailma.

Ja se maailma on hieman yllättänyt. Myönteisesti. MTK:sta ja myös sen metsäpuolesta on muodostunut paikoin jopa hyvin luontovihamielinen kuva, kun usein kannanotot erilaisiin luonto-, ympäristö- ja ilmastoaiheisiin ovat kovin kielteisiä.

Tämä ei kuitenkaan vaikuta olevan todellisuutta paikallistasolla.

Savotta on ensimmäinen metsänhoitoyhdistys, joka panostaa metsäluonnon monimuotoisuuden parantamiseen palkkaamalla yhden kokoaikaisen luonnonhoidon asiantuntijan.

Tai oikeastaan yhden jo palkkalistoilla olleen asiantuntijan työnkuvaa muutetaan siten, että hän pystyy kokoaikaisesti keskittymään metsäluonnonhoitoon ja käymään näitä asioita läpi metsänomistajien kanssa.

Hän oli tähän toimenkuvan muutokseen äärimmäisen motivoitunut. Asia eteni yhdistyksen toimi- sekä luottamushenkilöjohdon rattaissa siten, että joulukuun valtuuston kokouksessa saimme sen siunata.

Tämä on todella hienoa. Kerta kaikkiaan. Olen äärimmäisen iloinen itse lopputuloksesta eli siitä, että yhdistys tarjoaa tällaista palvelua metsänomistajilleen. Tämä on hyvä, konkreettinen tapa parantaa metsäluonnon monimuotoisuutta sekä sovittaa yhteen puuntuotantoa ja luontoarvoja.

Olen myös äärimmäisen iloinen siitä, miten uusi pesti saatiin aikaan. Se ei ollut mikään yksittäisen vihreän yksittäinen taistelu, vaan laajasti yhdistyksen toimijoiden haluama asia.

Luontoarvot, niiden parantaminen ja metsien monikäyttöisyys ovat monen metsänomistajan mielestä tärkeitä asioita. Yhdistys vastaa siihen tarpeeseen nyt konkreettisella tavalla.

Vaikka juuri tällä hetkellä joidenkin valtaapitävien pahuus ja tilanteen kamaluus vyöryvät päälle, on tärkeä nähdä ne pienet – ja isommatkin – hyvät askeleet oikeaan suuntaan. Savotan päätös on yksi sellainen, ja siitä olen äärimmäisen iloinen.


Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 9.3.2022

Share Button