Ekologisen elämän mahdollisuudet


Kajaanin kaupunki teetätti viime keväänä yhdessä Sotkamon ja Paltamon kuntien kanssa paluumuuttajaselvityksen. Halusimme tietoa siitä, millä ajatuksilla ihmiset voisivat muuttaa takaisin Kainuuseen.

Selvityksestä nousi esiin yksi todella outo asia. Merkittävä muuttamisen este vastaajilla oli se, ettei Kajaanissa voisi elää omien arvojen mukaan ekologisesti kestävästi.

Tämähän on aikamoinen väärinymmärrys. Ehkä meidän seutujen puheenparressa usein korostuva autoilun välttämättömyys ja oman auton tarve on käsityksen taustalla.

Mutta se ei ole koko kuva. Ensinnäkään oma auto ei ole Kajaanissakaan välttämättömyys. Moni kajaanilainen elää ilman autoa, koska välimatkat ovat sopivan lyhyitä kävelyyn ja pyöräilyyn, kimppakyytimahdollisuuksia järjestyy kohtalaisen helposti ja pidemmät matkat voi taittaa julkisilla. 

Autoilun päästöt eivät myöskään ole ekologisen elämän koko kuva. Yleisesti ihmisen henkilökohtainen hiilijalanjälki korreloi eniten tulotason kanssa. Mitä suuremmat tulot, sitä suuremmat päästöt. Kainuussa tulotaso on keskimääräistä alhaisempi, joten päästötkin todennäköisesti ovat. 

Lisäksi Kajaanissa elämä on ihanan maanläheistä, tavallista ja kohtuullisuutta arvostavaa. Ei tarvitse olla muodin aallonharjalla tai kotona uusimmat laitteet ja tavarat. Vuosia vanhat, vähän korjatutkin, vaatteet ja tavarat käyvät aivan hyvin. 

Monen kainuulaisen ruokavalion osana on paljon itse kasvatettua, kerättyä tai pyydettyä: järvikalaa, marjoja, sieniä, pottuja, porkkanoita… Ekologista, vähäpäästöistä ja terveellistä lähiruokaa.

Hyvin vähälle huomiolle päästökeskustelussa jäävät rakentamisen päästöt, joita voimakas kaupungistuminen osaltaan lisää. Kun uutta infraa ja asuntoja pitää rakentaa kasvukaupunkeihin, aiheutuu siitä merkittävä määrä hiilidioksidipäästöjä sekä muita haittoja luonnolle esimerkiksi metsäkadon muodossa. 

Meillä infra ja asunnot ovat pääosin valmiina, joten omaa asumista varten päästöjä ei niin kovasti pääse syntymään. Rakentamisessakin vanhan korjaaminen on pääsääntöisesti aina uuden rakentamista vähäpäästöisempää.

Meillä Kajaanissa – ja Kainuussa – on todella hyvät mahdollisuudet elää ekologisesti kestävästi. Se on tosiasia, jota meidän selvästi kannattaa pitää enemmän esillä ja toivottavaa siten ekologista elämää haluavat tervetulleiksi.

Share Button