Hyvä Kajaani!


Komeilee sinisen kansion kannessa, jossa säilytän kaikkia todistuksiani. Ensimmäisenä peruskoulun päästötodistusta, jonka sain tuossa kansiossa keväällä 1999 Kätön koulusta. Sen päälle on kertynyt niin todistus taitoluisteluohjaajana toimimisesta, opintorekisteriote Singaporesta kuin työtodistus Euroopan kemikaalivirastostakin.

Hyvä Kajaani! loisti myös Kaukametsää vasten Puutavarantien toisella puolella rinteessä kukkaistutuksin. Ja hyvähän tämä meidän Kajaani on edelleen. Minusta täällä on hyvä asua ja olla. Lähimmät ovat lähellä – sukupolvien ketju on täällä ja arkea eletään yhdessä. Hyvä niin lapsille, vanhemmille kuin isovanhemmillekin.

Kajaanissa on sopivasti tekemistä ja tapahtumia, helposti mentävissä ja koettavissa. Helsingissä tapahtumia oli niin paljon, ettei tällainen pikkukaupungin tyttö niistä oikein osannut valita. Ja jokaiseen piti lähtemällä lähteä – varata vähintään puoli tuntia matkaan sinne, ja toinen mokoma takaisin. Täällä kymmenessä minuutissa pääsee jo vaikka minne.

Meillä on todella tasokasta kulttuuritarjontaa. Useampi taho sitä luomassa – innolla ja osaamisella, joka noteerataan myös valtakunnallisesti. Meillä on moneen lähtöön myös harrastuksia, joita pyörittävät lukuisat vapaaehtoiset. Meillä on luonto lähellä ja kauniita paikkoja. Ja ennen kaikkea mukavia ihmisiä!

Ja nyt meillä on myös töitä. Kajaanin seutukunnan (Kajaani, Paltamo, Ristijärvi ja Sotkamo) työttömyysaste on täsmälleen sama kuin koko maassa: 10,5 %. Työttömyys on laskenut kaksi vuotta putkeen. Avoimien työpaikkojen määrä on myös kasvanut. Työnantajilla on pula osaajista. Kajaanissa tehdään ratikoita; Kajaanissa on maailmanluokan peliosaamista; Kajaanissa kehitetään ja valmistetaan mittalaitteita prosessiteollisuuden vaativiin olosuhteisiin; Kajaaniin on keskitetty valtakunnallisia palvelukeskuksia (SOK ja RTG); Kajaanissa tehdään viestivälineitä puolustusvoimille.

Tilanne on oikeasti hyvä. Tarvitsemme maakuntaan osaavaa työvoimaa. Sekä maakunnan ulkopuolelta, että nykyisistä uudelleenkouluttamalla.

Kaupungin, ja koko maakunnan, kehittämisessä tulisikin huomioida muuttunut työllisyystilanne. Keskittyä työttömien uudelleenkouluttamiseen. Ja houkutella tänne lisää asukkaita. Kertoa Kajaanin hyvistä puolista. Kertoa, miksi täällä on hyvä asua ja miksi tänne kannattaa muuttaa. Samalla tulee pitää huolta hyvistä palveluista, koska ne jos mitkä ovat meidän vetovoimatekijä. Sivistys- ja kulttuuripalveluihin panostaminen ei ole mikään lakisääteinen, pakollinen paha. Se on aito vetovoimatekijä, jolla on myös kauaskantoiset positiiviset vaikutukset hyvinvointiin.

Silja Keränen
Vihreiden kaupunginvaltuutettu

——
Sain kunnian aloittaa 28.10. Koti-Kajaanin uuden ’Valtuustosta Viisaita’ -palstan, jossa Kajaanin kaupunginvaltuutetut kirjoittavat ajatuksiaan vuoronperään. Erinomainen idea Koti-Kajaanilta. Tapa saada kaupungin asioita keskusteluun ja päätöksille kasvoja.

Share Button