Valtuustoaloite: Puita ja puistoja


Puita ja puistoja

”Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt.” –Kiinalainen sananlasku.

Kajaanin keskustan alueella on kaupungilla hallussaan paljon tilaa, johon voisi ja johon kannattaisi istuttaa puita. Puut sitovat ilmakehästä hiilidioksidia, tuottavat happea, ja sen lisäksi ne tekevät kaupungista kauniimman. Esimerkiksi auto- ja pyöräteiden väliin jäävään viherkaistaleeseen kannattaa istuttaa puita. Ne varjostavat sopivasti pyörätietä ja tekevät kulkemisesta miellyttävämpää.

Lasten leikkipuistoja on ilahduttavasti kunnostettu viime vuosina. Kajaanilaisten lasten kelpaakin niissä leikkiä. Mutta kaksi tärkeää parannusta tulee tehdä. Ensinnäkin leikkipuistoja ei ylläpidetä talvisin, vaikka innokkaita leikkijöitä niissä käykin. Talvikausi saattaa kestää jopa puoli vuotta, jolloin lapsille on muutenkin vähemmän ulkopuuhaa. Leikkipuistot tulee siis saada talvikunnossapidon piiriin. Toinen parannus koskee kesäaikaa, aurinkoisia kelejä. Esimerkiksi Rantapuiston leikkipaikalla ei ole mitään varjoa – aurinko porottaa koko päivän leikkipaikalle. Erityisesti lapsille on haitallista altistua suoralle auringonpaisteelle, ja leikki-ikäisten täydellinen suojaaminen vaattein & aurinkorasvoin on käytännössä mahdotonta. Tästä syystä leikkipuistoihin ja päiväkotien pihoille tulee asentaa katoksia tai istuttaa puita leikkipaikkoja varjostamaan.

Niinpä esitämmekin, että:

  1. Kaupunki istuttaa lisää puita keskustan alueelle.
  2. Kaupunki ylläpitää leikkipuistoja myös talvisin.
  3. Kaupunki huolehtii, että leikkipuistoissa ja päiväkotien pihoilla on varjostavia elementtejä (puita tai katoksia), etteivät lapset altistu suoralle auringonpaisteelle.

Share Button