Ilmastoahdistus ei vähene vähättelemällä


Vihreät suhtautuu vakavasti tutkittuun tietoon ja suomalaisen sekä maailmanlaajuisen tiedeyhteisön varsin yksimieliseen näkemykseen maapallon keskilämpötilan huolestuttavasta noususta.

Mikkolan esiinnostama (KS 4.4.2019) selvitys auringon osuuden vaikutuksesta on tehty. Se on arvoilta noin 10-15% kokonaisuudesta. Tällä hetkellä auringon aktiivisuus laskee, mutta maapallon lämpötila nousee. Auringon aktiivisuus vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen, mutta ihmistoiminnan vaikutus eli kasvihuonekaasupäästöt ovat ehdottomasti suurin tekijä.

Siksi minä, vihreät ja onneksi lukuisat muutkin puhuvat ilmastonmuutoksesta. Siksi päästöjä on vähennettävä ja hiilinieluista vastaavasti pidettävä huolta. Tämä on valtava savotta, mutta sitäkin tärkeämpi.

Toisaalta hyviäkin asioita tapahtuu. Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat pienentyneet 20 % vuoden 1990 tasosta. Moni iso toimija, esimerkiksi Valio ja SSAB, toimii saavuttaakseen hiilineutraaliuden. Maailmalla taas esimerkiksi Saudi-Arabia pyrkii eroon öljyriippuvuudestaan ja rakentaa tällä hetkellä maailman suurinta aurinkopuistoa. Kiina puolestaan rakentaa eniten hiiletöntä energiantuotantoa.

Hyvä, että ilmastoahdistuksesta puhutaan ja myös, että sitä esiintyy. Etenkin nuorten, usein myös aikuisten kokemaa ahdistusta ei pidä vähätellä. Se kertoo siitä, että tiedostaa tilanteen ja välittää. Tärkeää toki on kanavoida nämä tekemiseksi paremman maailman puolesta.

Silja Keränen
Diplomi-insinööri
Kansanedustajaehdokas (vihr.)
Kajaani

—–
Tämä kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 10.4.2019.

Share Button

Ajatus aiheesta “Ilmastoahdistus ei vähene vähättelemällä

Kommentointi on suljettu.