Ilmastonmuutos on oikeasti hillittävä


Hyvä puoluevaltuuskunta,

Kun vihreä puolue perustettiin, tavoite oli tehdä se tarpeettomaksi. Toive oli, että muut puolueet omisivat ympäristöasiat. Ja että maailman kehitys muuttuisi parempaan suuntaan.

Ainakaan vielä näin ei ole tapahtunut. Valitettavasti. Meitä tarvitaan edelleen, ja paljon.

Ilmastonmuutos on yksinkertaisesti hillittävä. Elämä on saatava maapallon asettamiin rajoihin.

Muut puolueet eivät näytä tähän riittävästi kykenevän. Esimerkiksi maamme pääministeri Sipilä ehdotti liikenteen päästöjen vähentämiseksi autoilijoilta kerättävää vapaaehtoista lisämaksua hiilipäästöjen kompensoimiseksi.

Pääministeri ehdottaa vapaaehtoista maksua. Pääministeri, jolla on valta vaikuttaa siihen, että talouden ohjauskeinot ovat kunnossa. Joka pystyy oikeasti vaikuttamaan siihen, että ympäristölle haitallinen toiminta maksaa enemmän kuin ympäristöä vähemmän kuormittava.

Ehdottaa vapaaehtoista maksua. Ihan kiva ja kaunis ajatus – innovatiivinen pari vuosikymmentä sitten. Nyt tarvitaan järeämpiä keinoja ja poliittisia päätöksiä. Ei ympäristönsuojelusta kuulu maksaa extraa!

Samainen pääministeri nimesi ilmastonmuutoksen hillinnän yhdeksi kolmesta keskeisestä keinosta hiilinielujen kasvattamisen. Tämän pääministerin johtama hallitus on lobannut todella voimakkaasti, että Suomi voisi vähentää hiilinieluja.

Tyyppi on diplomi-insinööri – kuten minäkin. Ja vielä samasta yliopistosta. Hävettää ammattikunnan puolesta.

Vapaaehtoisilla maksuilla ja Suomen hiilinielujen pienentämisellä ei hillitä ilmastonmuutosta. Sen sijaan pitää tehdä politiikkaa, jolla järjestelmällisesti ja voimakkaasti ohjataan kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Lopetetaan fossiilisten tukeminen, siirrytään usein eri askelin kohti hiilivapaata energiajärjestelmää ja kasvatetaan Suomen hiilinieluja sekä maa- että metsätaloudessa. Ja tehdään kaikkemme, että tähän kelkkaan lähtee usea muukin maa.


Puhe on pidetty Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa 8.9.2018 Salossa.
Näkyy streamissa täältä: https://www.vihreat.fi/live

Share Button