Me tarvitsemme feminististä elinvoimapolitiikkaa


Kainuusta puuttuu yli 600 nuorta naista. Kun vertaillaan 20-29-vuotiaiden nuorten naisten ja nuorten miesten määrää, meillä Kainuussa asuu vain 780 naista tuhatta miestä kohti. Koko Suomen keskiarvo on 940.

Kainuussa on siis nuoria naisia huomattavasti vähemmän kuin nuoria miehiä. Ja vielä kärjistäen: mitä pienempi paikkakunta, sitä vähemmän. Kainuun ääripäät ovat Hyrynsalmi 580 ja Kajaani 820. Mutta ei Kajaanikaan pääse tässä pelissä tuulettelemaan. Kajaanista puuttuu päälle 300 nuorta naista.

Asialle on tehtävä jotain. Tällainen valtakunnallinen ilmiö, jossa nuoret naiset asuvat isoissa kaupungeissa ja nuoret miehet maaseudun pienillä paikkakunnilla, ei ole pitkän päälle hyvä. Asuinpaikan valinnanvapaus on tietysti vapaassa maassa ehdoton. Samalla on ymmärrettävä se, että yhteiskunta erilaisin toimin ohjailee ihmisten asettumista. Esimerkiksi päättämällä koulutuspaikoista.  

Asiaa pitää lähteä ratkaisemaan kahdella tasolla: vaikuttamalla sekä valtakunnan politiikkaan sekä paikallisin toimin.

Valtakunnallisesti pitää tehdä kestävää aluepolitiikkaa. Koulutusmahdollisuuksia – etenkin laaja-alaisia korkeakoulutusmahdollisuuksia – on oltava eri puolilla Suomea. Opettajankoulutuksen lakkauttaminen Kajaanista ja Savonlinnasta oli katastrofaalisen huono päätös. Valtakunnanpolitiikassa pitää myös huolehtia saavutettavuuden parantamisesta.

Paikallisesti meidän pitää ottaa feministinen ote meidän elinvoimapolitiikkaan. Tähän asti paikallista elinvoimapolitiikkaa on tehty kaivoksella töissä olevan keski-ikäisen autolla ajavan miehen näkökulmasta. Teitäkin tarvitaan! Mutta näkökulmaa pitää nyt laajentaa.

Millaista elinvoimapolitiikka on SOK:n palvelukeskuksessa työssä käyvän kaksikymppisen kerrostalossa asuvan sinkkunaisen näkökulmasta. Tai lastentarhanopettajana työskentelevän perheenäidin. Aika erilaista. Mutta tällaista ajattelutavan muutosta me nyt tarvitsemme. Vain ja ainoastaan sillä tavalla saamme vastattua sekä työvoimapulaan että alenevaan väestökehitykseen. Ja ennen kaikkea: ihmisten hyvinvointi lisääntyy, koska mitä parhainhan täälläpäin maailmaa on elää.

Silja Keränen
Kainuun maakuntavaltuuston jäsen (vihr.)
Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja
Kajaani

—–
Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 6.8.2019 sekä paikkakuntakohtaisella datalla hieman muokattuna Kuhmolaisessa ja Ylä-Kainuussa 6.8.2019 ja Väylässä 7.8.2019. 

Aiheeseen keskeisesti liittyy MDI-aluekehitystoimiston Eero Holstilan erinomainen blogikirjoitus tältä keväältä. Kiitos Eerolle inspiraatiosta sekä spraamisesta ja mahdollisuudesta saada tarkempi kuntakohtainen data käyttöön! 

Share Button