Perintöveron poisto ei tee sukupolvenvaihdoksia


Perintö- ja lahjaveroista halutaan eroon, jotta voidaan vauhdittaa sukupolvenvaihdoksia – yrityksen tai metsätilan siirtymistä nuorempien omistukseen. Saanen kysyä, kuinka perintöveron poiston on ajateltu vauhdittavan sukupolvenvaihdoksia? Jos perintöveroa ei peritä, silloinhan omaisuus kannattaa siirtää vasta perinnönjaossa. Sukupolvenvaihdokset viivästyvät entisestään.

Jos sukupolvenvaihdoksia halutaan oikeasti vauhdittaa, pitäisi puuttua todellisiin syihin. Ja ne todelliset syyt taitavat olla pitkälti inhimillisiä. Omasta ’rakkaasta lapsesta’ täytyy pystyä luopumaan. Täytyy löytää sopiva jatkaja. Täytyy kyetä puhumaan asioista perheessä ja suvussa. Täytyy ymmärtää, ettei tasapuolisuus enää nykyaikana tarkoita sitä, että jokainen sisarus vie talosta oman kamarinsa. Täytyy tunnistaa se hetki, jolloin sukupolvenvaihdos on hyvä tehdä. Nämä ovat ihan todella vaikeita asioita, mutta siksi juuri tärkeitä tunnistaa.

Mielestäni on reilua maksaa siirtyvästä omaisuudesta jotakin. Kaikilla ei ole mitä siirtää, joten perintö- ja lahjaverot ovat keskeisiä eriarvoisuuden tasaamisen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kannalta.

Sukupolvenvaihdoksia vauhdittaaksemme olisi saatava aikaan kulttuuri ”tehkää päätökset vielä kun olette kaikki järjissänne” – kuten Pohjois-Pirkanmaalla kuuluu 70-luvulla olleen pitkälti maatalous- ja metsäneuvojien ansiosta. Ja muistettava, että huonoin päätös on tekemätön päätös. Yritystoiminnan ja/tai metsätalouden on tietysti oltava taloudellisesti kannattavaa. Tällöin sukupolvenvaihdoksesta jotain maksaminen on ok, kun lahjaveron tai kauppasumman saa tuloina takaisin. Lainaa sukupolvenvaihdoksiin täytyy olla saatavilla ja lahjaveroon neuvoteltavissa riittävän pitkä maksuaika. Veroissa olisi paikallaan, että sisarusten lapsille lahjoitettaessa / myytäessä kuuluisi myös huokeampaan veroluokkaan.

Silja Keränen
Ympäristötekniikan DI
Eduskuntavaaliehdokas (vihr.)
Kajaani

Julkaistu Maaseudun tulevaisuudessa 2.2.2015:

2015-01-Maaseudun tulevaisuus - Perintö- ja lahjavero

Share Button