Perustulo kehiin


Kirjoitukseni Kainuun sanomien yleisönosastossa 2.7.2015:

Kainuun Sanomat kertoi 30.6.2015, että palkkatukimäärärahojen lisäksi loppu ovat yritysten starttirahamäärärahat. Nyt voidaan myöntää starttiraha vain kolmeksi kuukaudeksi ja sekin tiukan harkinnan perusteella. Tämä on huono suuntaus, koska työelämä on muuttumassa kovaa vauhtia ja osin jo muuttunutkin. Kokoaikaiset eläkevirat ovat harvinaisuuksia ja työelämän todellisuutta kuvaa enemmän silppuisuus: osa-aikaiset, määräaikaiset työsuhteet, itsensä työllistäminen ja pienyrittäjyys.

Jos nyt aloittaa yrittäjänä, joutuu kokonaan luopumaan työttömyysturvasta. Sitä saa uudelleen vasta, jos lopettaa yrityksen liiketoiminnan. Kuitenkin pienyrittäjänä tulotaso voi olla alkuun todella matala ja myöhemminkin hyvin vaihteleva. Nykyinen sosiaaliturvasysteemimme ei tässä auta. Starttiraha auttaa, mutta sekin harkinnanvaraisena ja määräaikaisena etuutena luo turhaa epävarmuutta aloittavan yrittäjän elämään.

Yrittäjyyden pitäisi kuitenkin olla varteenotettava vaihtoehto nykyistä useammalle. Perustulo auttaisi tässä huomattavasti. Tarveharkinta ja määräaikaisuus poistuisi. Voisi luottaa siihen, että joka kuukausi saa ainakin tietyn summan rahaa. Kaikki mitä tekee, on sen päälle, ei sitä vähentävästi. Aloitetaan kokeilemalla perustuloa parilla erityyppisellä alueella. Jossain suurehkossa yliopistokaupungissa sekä Kainuussa.

Share Button