Puhe Kainuun ammattiopiston valmistujaisjuhlassa


Oli huippuhienoa saada kutsu puhumaan ammattiopiston valmistujaisjuhlaan. ”Sellainen tsemppaava, maailma on teille avoin, selkeäsanainen puhe, kiitos.” oli tilaus. Alla tulos.
Hieno juhla!

11354915_10204730353593835_1630857966_n

Hyvät ammattiin valmistuvat, valmistuvien läheiset, ammattiopiston henkilökunta sekä muut juhlavieraat

Tämän tilaisuuden nimi on valmistujaisjuhla.

Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että olette saaneet jotakin valmiiksi. Te olette saaneet valmiiksi ammattitutkinnon. Ja sitä on syytä juhlia. Valtavasti onnea!

Valmistuminen ammattiin ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi valmis ihmisenä. Ihmisinä me ei koskaan olla valmiita. Aina voi oppia lisää. Aina voi tehdä paremmin. Tehdä uusia asioita. Tehdä eri tavalla.

Elämä on jatkuvaa oppimista. Tosi kiva varmaan kuulla, kun saattaa teistä joku jo ajatelleen: Jes, ei enää koskaan koulua! No ei välttämättä koulua enää, mutta oppimista kyllä. Jos ei muuta niin erilaisia kortteja (vaikkapa ensiapu tai työturvallisuuskortti), passeja (esimerkiksi hygieniapassi) tai pätevyyksiä (vaikka sähköpätevyys), ja sitten niiden päivityksiä määräajoin. Sekä uusien työtapojen ja juttujen omaksumista. Ja itse oman työn kehittämistä.

Tietysti ensin pitää olla niitä töitä. Työelämä on muuttumassa kovaa vauhtia, tai oikeastaan muuttunut jo todella paljon. Enää ei valmistuta ammattiin, mennä vakituiseen työsuhteeseen, ehkä vaihdeta työpaikkaa joskus ja jäädä sitten eläkkeelle. Tällaiseen maailmaan meidän vanhempamme valmistuivat aikoinaan. Nykyään ja etenkin tulevaisuudessa työsuhteet ovat lyhyitä ja ehkä osa-aikaisiakin. Yhtä aikaisesti tehdään töistä useammalle työnantajalle joko suoraan palkkalistoilla tai sitten itse yrittäjänä. Ja väleissä tai samanaikaisesti kouluttaudutaan lisää, uudelleen tai ihan eri alalle. Työelämä on pirstaleista ja epävarmaa. Yhä enemmän itsensä työllistämistä. Omien töiden hankkimista joko yrittäjänä tai toisen palveluksessa. Tällaista se on jo nyt ja tulevaisuudessa yhä enemmän oli sitten kauppatieteen tohtori tai merkonomi.

Työelämän epävarmuus voi ahdistaa. Se, että löytyykö töitä ja sitten se, miten kauan niitä on. Onkin sanottu, että nykyajan määräaikainen työsopimus on monesti varmempi kuin toistaiseksi voimassa oleva. Tässä epävarmuudessa ei oikeastaan auta muu kuin se, että hoitaa työnsä hyvin. Se, että on valmis oppimaan uusia asioita ja kehittämään työn tekemistään.

Kainuun osalta päivitellään usein korkeita työttömyyslukuja. Kyllä, näin on. Mutta on myös se toinenkin puoli: eli huutava pula tietyistä osaajista. Jopa minulta on kyselty josko tietäisin psykologia, tiettyä metsänhoidon asiantuntijaa, tietoliikenneinsinööriä tai neurologia. Työpaikka löytyisi. Toinen Kainuun työelämän piirre on se, että yksityisistä työpaikoista suuri osa täytetään ihan jotain muuta kautta kuin MOL:n sivujen tai työkkäritapaamisten. Työpaikkaan ei aktiivisesti etsitä ketään, mutta joku haluttaisiin palkata, jos sopiva ihminen saattuu löytymään. Näiden työpaikkojen saaminen edellyttää omaa aktiivisuutta ja ihmisten tuntemista. Meidän maakunnan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että nämä piilossa olevat työpaikat löytyvät ja että niihin palkataan osaava ihminen.

Toinen Kainuun kannalta äärettömän keskeinen asia on se, että tänne saadaan lisää väkeä. Kainuun laskeva väestökehitys on saatava käännettyä. Onneksi esimerkiksi Kajaanissa on hyviä merkkejä, kun lasten määrä täällä kasvaa.

Teille oikeastaan suosittelisin päinvastaista. Kannattaa käydä katsomassa maailmaa Kainuun ulkopuolella. Aika monesti sitä huomaa, että tänne on ikävä. Ja kun takaisin muuttaa, ymmärtää, että täällä on hyvä elää. Niin kuin täällä onkin. Niiden töitten löytymisen osalta kannattaa muistaa ne piilotyöpaikat, se että pitää olla valmis oppimaan ja joustamaan sekä se että työelämä on muuttunut niin, että ne omat työt pitää yhä useammin luoda tai tuoda itse.

Tässä kaikessa osaaminen on aivan keskeistä. Myös oppilaitoksen osaaminen. Kajaanin ammattiopiston osalta tästä ei ole epäilystä: Taitaja-kilpailuissa menestymiset sekä viime vuoden lopulla Opetus- ja kulttuuriministeriön KAO:lle myöntämä laatupalkinto.

Yksi merkki osaamisesta on tutkinto. Se, minkä te olette suorittaneet. Saaneet tänään valmiiksi. Siitä kannattaa, tai oikeastaan täytyy, olla iloinen ja tyytyväinen. Sitä sietää juhlia. Ja samalla kannattaa haaveilla. Miettiä, mitä haluaa tehdä. Mikä on se oma juttu. Mikä on itselle tärkeää. Mitä haluaa saada aikaan. Ja sitä kohti sitten suunnata.

Muistaen kuitenkin Liviuksen antiikin ajoista eläneet sanat:
” Menestys on sitä, että saa haluamansa. Onni on sitä, että haluaa saamansa.”

Siksipä toivotankin teille, tämän päivän sankarit, hyvät valmistuneet: Onnea ja menestystä!

Share Button