Tavoitteena kaksi vihreää kansanedustajaa Oulun vaalipiiristä


Meillä on tavoitteena saada kaksi vihreää kansanedustajaa Oulun vaalipiiristä.
 
Täältä on ollut yksi vihreä kansanedustaja lähes koko minun elinajan – vuodesta 1987. On vain ajan kysymys, milloin saamme sen toisen paikan. Ja se aika olisi kyllä nyt.
 
Viime vaaleissa jäimme parintuhannen äänen päähän toisesta paikasta. Mutta viime vaaleissa ei ollut istuvaa kansanedustajaa ehdolla. Kuten ei myöskään sitä edellisissä vaaleissa. Nyt meillä on istuva kansanedustaja ehdolla, ja sitä kautta hyvä mahdollisuus äänimäärän kasvattamiseen.
 
Jenni on hoitanut tehtäväänsä erittäin hyvin, ja toivon todella hänelle jatkomandaattia. Oma henkilökohtainen tavoitteeni olisi päästä hänen kollegaakseen edistämään parempaa maailmaa ja Pohjois-Suomen asiaa.
 
Nämä vaalit toki voivat olla meille vaikeat – hallitusvastuu painaa ja gallupit eivät ole olleet mitenkään äärimmäisen hyvät. Toisaalta, vaalit ovat aina vaikeat.
 
Näissä vaaleissa keskusteluihin nousee selvästi ilmastotavoitteiden jatko ja vihreän siirtymän edistäminen. Tilanne näyttää siltä, että hallituspohjavaihtoehtoja on kaksi: KOK-PS-KESK?-KD tai KOK-SDP-VIHR-RKP. On selvää, että jälkimmäisellä hallituspohjalla ilmastotavoitteiden jatko on turvattu ja että luontotekoja tullaan tekemään. Ensinmainittu hallituspohja vaikuttaa ainakin minun mielestäni aika todella pelottavalta ilmastotavoitteiden jatkon, EU-kysymysten, leikkauspolitiikan sekä ihmisoikeuksien edistämisen kannalta.
 
Vaikka hallitus muodostetaan vasta vaalien jälkeen ja vaikka vaalien tulos voi olla aivan jotain muuta, on näitä hallitusasetelmia hyvä hahmotella etukäteen ihan vähän. Se valottaa aika hyvin sen, mistä näissä vaaleissa on kyse.
Näissä vaaleissa äänestämisellä on valtavasti väliä. Nyt ratkaistaan se, mihin suuntaan Suomi seuraavat neljä vuotta katsoo.
 
Tällä hallituskaudella on käynyt selväksi, että luonto-, ilmasto- ja ympäristöasiat etenevät meidän vihreiden myötä. Tukea hyvin usein löytyy ilahduttavasti etenkin demareiden ja vasemmiston puolelta, mutta monesti aloite tulee meiltä. Meidän ihmisillä on näihin liittyen todella paljon substanssiosaamista sekä kyky ja halu viedä asioita systemaattisesti eteenpäin. Nämä asiat eivät etenisi ilman vihreitä kestävyysmurroksen vaatimalla volyymilla.
 
Oulun vaalipiirissä on paljon ääniä jaossa. Keskustan listoilta luopuvat sekä Juha Sipilä että Juha Pylväs, Antti Rantakangas menehtyi vaalikauden aikana ja lisäksi demareiden kainuulainen kansanedustaja Raimo Piirainen ei ole enää ehdolla. Tämä tekee yhteensä noin 30 000 ääntä. Lisäksi ’nukkuvien puolueessa’ oli viime vaaleissa päälle 100 000 ihmistä.
 
Tähän suhteutettuna 2000 äänen lisäys vihreiden kokonaisuuteen ei ole mitenkään mahdotonta. Päinvastoin. Meillä on todella hyvä tekemisen meininki, hyvä henki, oikeasti hyvä ehdokaslista ja vahva tahtotila toimia paremman maailman puolesta. Nyt tehdäänkin vaalikampanjaa täysiä kaksi viikkoa, jotta asiat etenisivät oikeaan suuntaan ja Suomen tulevaisuus näyttäisi valoisalta. ❤
Share Button