Meillä ei ole vara lisätä lapsiperheköyhyyttä


Orpon konservatiivihallituksen päätöksien seurauksena 17 000 uutta lasta tippuu köyhyysrajan alle. Koko väestöä ajatellen köyhien määrä lisääntyy 68 000 henkilöllä. Tämän laskelman teki sosiaali- ja terveysalan järjestöjen valtakunnallinen kattojärjestö SOSTE. Laskelman mukaan köyhien määrä kasvaa väestötasolla 9,2 prosenttia ja köyhien lasten peräti 13,6 prosenttia.

Laskelmat tehtiin maakunnittain, ja niiden mukaan köyhyys lisääntyy myös Kainuussa. Meillä pienituloisten osuus on jo nyt suurempi kuin maassa keskimäärin. Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisten ja rkp:n valintojen ja päätösten seurauksena köyhien määrä kasvaa myös meillä Kainuussa.

Minusta tämä on äärimmäisen epäreilua, epäinhimillistä – ja myös typerää. Aika monelle on jäänyt mieleen hokema, että yksi syrjäytetty nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa. Lisäämällä köyhyyttä, tullaan heikentämään entistä useamman ihmisen edellytyksiä pärjätä elämässä. On myös monesti osoitettu, että etenkin lapsena koettu köyhyys vaikuttaa ihmisen elämään pitkän aikaa. Nämä leikkaukset sosiaaliturvaan tuottavat ehkä säästöjä lyhyellä aikajänteellä, mutta pidemmällä aikajänteellä ne tulevat meille kalliiksi.  

Sen lisäksi, että köyhyyden lisääminen on typerää, se on myös epäreilua ja epäinhimillistä. Olin ajatellut, että suomalainen yhteiskunta perustuu ajatukselle, jossa ketään ei jätetä ja jossa kaikki ihmiset nähdään yhtä arvokkaina. Orpon hallitus on selvästi hylännyt nämä ajatukset, ja se on kovin kovin surullista. Olisi hyvin reilua – ja myös järkevää – taata kaikkien ihmisten riittävä toimeentulo, jotta jokainen pääsee jaloilleen ja pystyy huolehtimaan itse omasta elämästään ja perheelliset perheestään. Olisi myös todella inhimillistä varmistaa se, että jokaisella on riittävä toimeentulo elää edes kohtuullista elämää.

Nyt näin ei tule käymään. Köyhyys lisääntyy, keskiluokka sekä rikkaat hyötyvät ja valtion jatkaa velkaantumistaan.

Silja Keränen
Vihreiden varapuheenjohtaja
Kajaani


Kirjoitus on julkaistu mm. Kainuun Sanomissa 18.11.2023

Share Button