Neljäs vuosi tuli täyteen Kajaanin kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen jäsenenä sekä Kainuun maakuntavaltuutettuna. Jatkoin Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtajana sekä puoluevaltuuskunnan jäsenenä.
Vuoteen mahtui
47 virallista kokousta, parisenkymmentä epävirallista
21 blogikirjoitusta
7 yleisönosastokirjoitusta
10 seminaaripäivää tai puolikasta
7 Vihreiden kokousviikonloppua
noin 2000 euroa palkkioita sekä noin 190 tunnista ansiomenetyskorvauksia työnantajan hakemana
Poimintoja
Vihreiden energiavisio
Olin mukana tekemässä vihreiden energiavisiota. Meidän visiomme energiatarpeesta ja -tuotannosta, tuotantotavoista sekä siitä, kuinka näihin tavoitteisiin päästään. Hiilineutraali Suomi on mahdollista jo 2030-luvulla. Energian kokonaiskulutus käännetään laskuun energiatehokkuutta parantamalla sekä lämmitystä & liikennettä sähköistämällä. Vesivoiman, ydinvoiman ja puun käyttö pysyy nykytasolla. Fossiilisista ja turpeesta luovutaan. Uusiutuvien (aurinko, tuuli, biomassa) osuus kasvaa merkittävästi.
Maataloustukien uudistaminen
Maaseutu- ja erävihreissä tehtiin uusi ja tärkeä avaus maataloustukien muutoksesta. Nykyään maataloustukia maksetaan pääosin hehtaarien mukaan tilakohtaisesti. Meidän ehdotuksessamme tukia maksettaisiin ekosysteemipalveluiden tuottamisesta ja tarkastelu muuttuisi tilakohtaisesta suuremmiksi alueiksi.
Kajaanin metsäsuunnitelma
Vuoden murheenkryyniksi ja istumalihaksia koitelleeksi asiaksi nousi Kajaanin kaupungin metsäsuunnitelma. Se tuli nähtäville keväällä. UPMn tekemä. 3665 sivua. Nähtävilläoloaika oli alle kaksi viikkoa, vain Kajaani infossa (auki arkisin virka-aikaan) ja yleisötilaisuus arkipäivänä klo 12. Suunnitelmassa oli tuolloin mm. valtavia avohakkuita sekä Vimpelinvaaran rinteille että Rehjan saareen. Nähtävilläolosta älähdettiin järjestöjen kanssa, ja sitä jatkettiinkin onneksi lokakuun loppuun. Samoin suunitelma saatiin nettiin – toki monen kierroksen kautta (ensin pdf:n sivut olivat ihan sekaisin, sitten mitään kaupunginkattavaa karttaa ei ollut, josta näkisi kohteiden sijainnin). Luin suunnitelman kesällä ja jätin siitä oman mielipiteeni kaupungille. Metsäsuunnitelmaan liittyvät blogini löytyvät täältä (30.8.), täältä (29.9), täältä (23.10) ja täältä (12.11). Onneksi moni muukin ihminen ja järjestö otti suunitelmaan kantaa. Nyt kaupungin sivuille on laitettu taulukko, josta näkyy suunnitelmaan tehtävät muutokset. Päätöksentekoon ympäristöteknikseen lautakuntaan suunitelma on menossa alkuvuodesta.
Lyhyet poiminnat
- Ärjän saaren hakkuut olivat pinnalla alkuvuodesta 2016. UPM ehti ne jo aloittaa, mutta onneksi keskeytti ne. Teimme valtuustoaloitteen, että kaupunki aloittaisi neuvottelut Ärjän saaren omistusjärjestelyistä. Tämä ei johtanut toivottuun lopputulokseen, siitä tarkemiin blogikirjoituksessani. Olen tämänkin jälkeen ollut asiassa aktiivinen, mutta vielä ei ole mitään kerrottavaa.
- Maakuntauudistusta tehdään kovaa vauhtia. Valmista pitäisi olla 1.1.2019, eli tosi pian. Olen mukana uudistuksen ohjausryhmässä Vihreiden edustajana sekä työryhmässä, jossa käsitellään ympäristö-, maankäyttö- ja liikenneasioita.
- Paluumuuttoasiat etenevät. Kainuu Connection on suuntautunut rekrytointiin – Kainuun porukalla käydään rekrymessuilla eri puolilla maata. Muuttajakoordinaattorialoite selvisi jatkoon, ja Kainuun liitto vie asiaa eteenpäin hankkeen kautta.
- Kajaaniin perustettiin REKO kesäkuussa. Olen siinä yhtenä ylläpitäjänä. Onneksi kajaanilaiset ovat aika hyvin innostuneet lähiruoasta – toki lisää sekä tuottajia että kuluttajia kaivataan!
- Vihreiden strategia uudistettiin keväällä. Olin siinä työssä aktiivisesti mukana projektiryhmän jäsenenä. Hyväksytty, huippuhyvä strategia löytyy täältä.
Valtuustoaloitteet:
- Vuonna 2015 jätettyyn Kaupungin sijoitukset pois fossiilisista ei ole tullut vieläkään vastausta (ihan ok, koska talousjohtaja oli 2016 virkavapaalla ja nyt irtisanoutui).
- Kaupunki käynnistää neuvottelut Ärjän saaren omistusjärjestelyistä. (Tulos: kysyi saaren hintaa UPM:ltä ja päätti, ettei osta sillä hinnalla. Blogini asiasta.)
- Entistä eettisempiä ja ekologisempia aterioita. (Tulos: vastaus aloitteeseen oli todella ympäripyöreä.)
- Muuttajakoordinaattori Kainuun liittoon. (Tulos: asia etenee, Kainuun liitto valmistelee muuttajakoordinaattori-hanketta)
Erittely luottamustoimittain
Kaupunginhallitus: läsnä 22/24 (yksi poissaolo työmatkan ja toinen sairastumisen takia)
Kaupunginvaltuusto: läsnä 6/7 (poissaolo sairastumisen vuoksi)
Työllisyystyöryhmä: 4/5 (poissaolo työmatkan takia)
Kajaanin Vesi: 2/5 (kaksi poissaoloa henkilökohtaisten syiden vuoksi ja yksi työmatkan takia)
Keskustaajaman osayleiskaavan ohjausryhmä: 3/3
Kaupunkikeskustan kehittämisen seurantaryhmä: Ei kokouksia vuonna 2016
Maakuntavaltuusto: 3/3
Maakuntauudistuksen ohjausryhmä: 2/2
Maakuntauudistuksen työryhmä 4: 5/6 (poissaolo sairastumisen takia)
Muita aktiviteetteja vuoden aikana
- 31.1. Kuhmoon perustettiin vihreä yhdistys! Jotain ihan parasta – sekä Kuhmolle että vihreydelle! Sain suuren kunnian toimia perustamistilaisuudessa juhlapuhujana.
- 3. & 4.3 Kajaanissa oli Earth Song -tanssitaideteoksen esitykset. Sain näissä tilaisuuksissa vetää yleisökeskustelun.
- 15.4 pidettiin keskustelutilaisuus yhdessä vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalon kanssa.
- 16.-17.4 Vihreiden puoluevaltuuskunta kokousti Kajaanissa
- 8.7 Vihreät olivat markkinakadulla ja illalla osallistuin maailmanhistorian ensimmäiseen Kainuu Prideen, johon sain tuoda vihreiden valtuustoryhmän tervehdyksen!
- 14.9 järjestettiin päättäjäpyöräily, jossa mietittiin Kajaanin pyöräilyinfran kehittämistä
- 17.9 osallituin biotalouspaneeliin Simossa. Keskustelukumppaneina MTK:n pj Juha Marttila, Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä sekä paikallisen kehitysyhtiön toimitusjohtaja.
- 1.11 osallistuin Kajaanin taidemuseon tilaisuuteen
- 18.11 keskusteltiin maatalous- ja maaseutuasioista yhdessä vihreiden eduskuntaryhmän kanssa
- 25.11 järjestettiin yhdessä Emma Karin kanssa keskustelutilaisuus Kajaanissa
- 13.12 kutsuin koolle palaverin, jossa laajalla joukolla pohdittiin kuinka taataan riittävä työvoiman saanti kainuulaisille konepajoille.
Pohdinta
Koko edeltävä teksti oli sitä, että mitä minä olen tehnyt. No, paljonhan sitä on toki tullut tehtyä. Mutta aivan keskeistä näissä jokaisessa tekemisessä on yhteistyö. Vihreiden strategia ja energiavisio tehtiin porukalla, mitä Maaseutu- ja erävihreissä me tehdäänkään, se tehdään yhdessä. Kiitos – näissä porukoissa on todella mukava olla mukana! Huipputyyppejä sekä tärkeitä & hyviä aikaansaannoksia!
Paikallisessa toiminnassa on enemmän yksin, koska toimijoita on vähän ja jokaisella paljon tekemistä. Esimerkiksi Kajaanissa Sanni (toinen vihreä valtuutettu) on meidän valtuustoryhmän pj ja hoitaa sote-puolen täysin. Hyvin hoitaakin sen mihin on lupautunut. Kuhmossa valtuutettu Marja-Stiina vie erinomaisesti vihreitä arvoja eteenpäin, sen minkä kykenee. Nyt onneksi yhdessä kuhmolaisen vihreän yhdistyksen kanssa. Vertaistuki ja yhteistyö siinä missä pystytään on täällä paikallistasolla kullanarvoista, jotta asiat menevät eteenpäin ja jotta me jaksamme. Kiitos kainuulaiset vihreät!
Ylläolevian kiitosten lisäksi täytyy kyllä kiittää myös poliitikkokollegoja muista puolueista niin Kajaanissa kuin Kainuussakin. Suurimman osan kanssa toiminta tapahtuu hienossa molemminpuolisen arvostuksen hengessä. Vaikka ollaan joskus eri mieltä, asioista puhutaan, toisia arvostetaan ja yhteistyötä tehdään niissä asioissa, joissa mielipiteet kohtaavat.
9.4.2017 järjestetään kuntavaalit. Ehdokasasettelu on nyt käynnissä ja vaalien tulos jo kovasti jännittää. Meillä vihreillä on Kainuussa oikeasti mahdollisuus kasvattaa kannatusta valtavasti (eduskuntavaalit 2011 ääniä 800 -> kuntavaalit 2012 ääniä noin 1000 -> ed-vaalit 2015 ääniä 1700). Samanlainen tilanne on muuallakin maassa. Tilausta ja tarvetta on – nyt tehdään töitä sen realisoimiseksi! 🙂