Vuoden 2018 analyysi


Vuoden kohokohdat

Vuosi alkoi vähän tahmeasti, kun tammikuussa, keskellä kirkasta sunnuntaipäivää, liukastuin ja mursin ranteeni. Se piti vielä parin viikon päästä murtumasta leikata Oulussa. Joten käsi oli kipsissä kuukauden päivät ja lähes pari kuukautta pienellä kuormituksella. Eniten harmitti se, että en pystynyt olemaan lapseni kanssa juurikaan itsekseni käden varomisen vuoksi. Kahvikuppikuormitusrajoite yhdistettynä lapsen kanssa olemiseen ei toimi. Ja se kyllä harmitti – juuri, kun olin ajatellut, että alkuvuodesta saan keskittyä olemaan hänen kanssaan. No – ihana menijä hänestä on kaikesta huolimatta kasvanut. Taitaa minua harmittaa tämä asia eniten. Ja sen ainakin opin, että piikkikengät ovat vast’edes jalassa talvikeleillä.

Sitten politiikkaan:

Vuoden alussa aloitin Maaseudun tulevaisuuden metsä-kolumnistina. Todella hienoa päästä kirjoittamaan itselle ihan todella tärkeästä asiasta Suomen toiseksi luetuimpaan päivälehteen. Laitan kolumnini näille omille nettisivuille, ja lisäksi ne ja muut minua koskevat uutiset löytää Maaseudun tulevaisuuden nettisivuilta.

Kajaanin uuteen kaupunkistrategiaan saatiin neuvoteltua, että yksi neljästä kasvuteemasta on ’Resurssiviisautta luontokaupungissa’. Tämän myötä Kajaani asetti päästövähennystavoitteen, -40 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2009 tasosta.

Syyskuussa huipentui lähes vuoden työ vihreiden maatalouspoliittisen ohjelman tekemisessä. Toimin ohjelmaa valmistelleen työryhmän puheenjohtajana ja olen todella tyytyväinen valmiiseen ohjelmaan sekä sen tekemisen prosessiin.

Syksyllä metsätalouden sertifiointijärjestö FSC palkitsi minut Vastuun taimi -palkinnolla kestävän metsänhoidon edistämisestä.

 

 

Ja sitten vielä kolahti kutsu Linnan juhliin. Tittelinä metsänomistaja, joten ilmeisesti kirjoitukseni kestävästä metsätaloudesta mm. Maaseudun tulevaisuuden kolumneina sekä FSC:n palkinto tähän johtivat. Tasavallan presidentti Niinistön kun tapasin ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivänä kättelyssä.

 

 

Vuoden varrella olen saanut tehdä politiikkaa todella hyvien, aitojen ja osaavien ihmisten kanssa. Vihreiden maatalouspoliittinen työryhmä oli aivan timanttinen: valtavasti osaamista, näkemyksiä ja sitoutumista. Sama paikallisesti: Kainuussa ja Kajaanissa on huippuporukka tekemässä vihreää politiikkaa. Myös ylipäätänsä poliittinen ilmapiiri sekä Kajaanissa että Kainuussa on nyt hyvä. Välistä ollaan eri mieltä, yleensä samaa mieltä ja oli kummin tahansa, niin toisia kunnioitetaan ja arvostetaan.

Syksyllä alkoi myös eduskuntavaalikampanja. Minut valittiin ehdokkaaksi syyskuun puolivälissä, ja kuun lopussa oli Tyrnävän pottumarkkinat. Pidettäköön sinne osallistumista sitten kampanjan avauksena. Kampanjapäälliköksi lupautui huipputyyppi Oulusta: Katarina Timisjärvi. Vaalityön suunnittelu, tukiryhmän kasaaminen ja muu valmisteleva tekeminen on nyt meneillään. Tervetuloa mukaan!

Ja tiedättekö: uskomatonta on myös ihmisten vaalityöhön sitoutuminen. Useampi ihminen miettii omia lomasuunnitelmiaan sen mukaan, että voi tehdä vaalityötä minun kampanjassani. Moni kyselee, että mitä voisi tehdä. Ja sitten asioita tapahtuu. <3

Huima vuosi taas siis takana. Tekemisen määrää ja aikaansaannoksia olen hämmästellyt jo aiemmin, mutta nyt hämmästelen ja liikutuin ihmisten sitoutumisesta. Siitä, että on lukuisia, jotka haluavat tavalla tai toisella olla mukana tekemässä parempaa maailmaa.

Vuoteen mahtui

72 virallista kokousta
65 muuta kokousta tai tilaisuutta
9 kokonaista tai puolikasta seminaari- tai koulutuspäivää
8 vihreiden päivä- tai viikonloppukokousta
11 Maaseudun tulevaisuuden metsä-kolumnia
7 yleisönosastokirjoitusta
10 blogikirjoitusta

(Valtuusto)aloitteet

  • Kainuun Vihreät ja Maaseutu- ja erävihreät tekivät aloitteestani puoluekokouksessa aloitteen kilometrikorvausten muuttamiseksi kulkumuotoriippumattomiksi.
  • Kajaanin vihreä valtuustoryhmä Anne Kemppaisen ideasta teki aloitteen ilmaisesta joukkoliikenteestä Markkinakadun ja Runoviikon aikana. Aloite hyväksyttiin ja julkisilla pääsi tapahtumaviikon aikana kulkemaan maksutta.
  • Vihreä ryhmä Kainuun sote-valtuustossa teki aloitteen maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille.

Muita aktiviteetteja

7.-8.1.        Pekka Haavisto kävi Kainuussa
17.-18.2    Maaseutu- ja erävihreiden talvipäivät järjestettiin Kainuussa
9.6             Osallistuin biotalouspaneeliin Mikkelissä
4.-7.7         Olimme Kajaanin markkinakadulla koko viikon
21.7.          Osallistuin Ärjänsaaren taidefestareille, jossa olin yhtenä keskustelijana ”Ympäristöahdistus ja ilmastonmuutos Suomessa” -keskustelussa
15.8          Osallistuin Reijo Karhisen vetämään Maatalouden kannattavuus -selvityksen yhteen työpajaan
24.-27.9    Olimme vihreiden valtakunnallisten yhdistysten porukalla Heidi Hautalan vieraina Brysselissä
9.11           Aloitin kirjoittamaan blogia Kalevaan
10.11         Kävin Iisalmessa puhumassa Ilmastonmuutoksen torjunnasta
28.11        Järjestimme maatalouspoliittisen keskustelutilaisuuden Eduskunnan kansalaisinfossa
6.12          Linnan juhlat
14.12        Julkaisimme Maaseutu- ja erävihreiden Vihreä Maa -lehden

Share Button