Vahva yhteinen EU:n maatalouspolitiikka on Suomen etu


Eurovaalien lähestyessä ja Ukrainan voittoa toivoessa EU:n yhteinen maatalouspolitiikka keskusteluttaa Suomessakin. On perusteltua, että EU-jäsenyysprosessi Ukrainan kanssa etenee. Maa sotii meidän puolestamme sekä myös meidän tuellamme, ja geopoliittisesta näkökulmasta Ukrainan EU-jäsenyys on tarpeellinen asia.

Jäsenyysprosessin myötä tulee kuitenkin varmistaa, että yhteisiä rahoja ei pala korruptioon. Toisaalta maatalouspolitiikkaan liittyvät kysymykset tulevat olemaan isoja. Ukraina on valtava ja merkittävä maatalousmaa, jonka EU-jäsenyys laittaisi unionin yhteisen maatalouspolitiikan kokonaan uuteen asentoon.

Tämä muutos on myös mahdollisuus, jossa Suomen kannattaa pitää kiinni vahvasta yhteisestä maatalouspolitiikasta sekä kunnianhimoisista ehdoista niin ympäristön kuin eläinten hyvinvoinninkin puolesta. Jos valtaa valuu jokaiselle jäsenmaalle, heikentyvät yhteiset standardit ja vaatimukset. Tämä taas heikentää suomalaisten maataloustuotteiden asemaa EU:n yhteisillä sisämarkkinoilla, jos toisaalla ruokaa tuotetaan ympäristöä ja eläinten hyvinvointia merkittävästi polkien ja siten halvemmalla.

Euroopanlaajuiseen vaatimusten alentamiseen ja kunnianhimoa heikentävään jäsenmaiden väliseen huutokauppaan ei tule ryhtyä. Suomalainen viljelijä ja elintarviketeollisuus ei sitä tule voittamaan. Lisäksi tässä ekologisen kriisin maailmassa meidän pitää tehdä koko ajan enemmän luonto-, ilmasto- ja ympäristötoimia. Sekä samalla parantaa merkittävästi tuotantoeläinten hyvinvointia.

Tässä vahva yhteinen eurooppalainen maatalouspolitiikka on avainasemassa. Se tasaa kilpailua ja vaatii kaikkia tekemään saman verran, se pystyy vastaamaan ilmastokriisin ja luontokadon vaatimuksiin ja varmistamaan omavaraisen sekä kannattavan ruoantuotannon eri puolilla Eurooppaa eri maiden olosuhteet huomioiden. Valuvikoja vielä on ja Ukrainan mahdollinen EU-jäsenyys tuo mittavia haasteita, mutta EU:n maatalouspolitiikalta tulee tavoitella vahvaa yhteistä, ekologisesti ja eettisesti kestävää ruokaturvan takaavaa politiikkaa.

Silja Keränen
DI, Vihreiden varapuheenjohtaja
Kajaani

—-
Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 6.1.2024.

Share Button