Valtuustoaloite: Entistä eettisempiä ja ekologisempia aterioita


Sillä on väliä, mitä syömme. Meille itsellemme, omalle terveydellemme. Mutta myös ympäristölle ja eläimille. Kajaanin Mamselli on tehnyt paljon hyvää työtä kehittääkseen toimintaansa, myös ympäristönäkökulmasta. Esimerkeiksi käyvät henkilökunnalle tarkoitetut ympäristöpassit sekä pyrkimys vähentää ruokahävikkiä.

Tästä on hyvä jatkaa ja parantaa edelleen Mamsellin tarjoamien aterioiden eettisyyttä ja ekologisuutta. Koska Mamselli valmistaa päivittäin noin 11 500 ateriaa, tarjonnalla ja toimilla on todella paljon väliä.

Näistä syistä esitetään seuraavaa:

  1. Kasvisruokavaihto yhdeksi ateriavaihtoehdoksi linjastoon.

Tällä hetkellä monessa paikassa kasvisruokavaihtoehto tulee erikseen pyytää erityisruokavaliona. Kasvisruokavaihtoehdon tulee olla tarjolla kaikille, yhtenä vaihtoehtona linjastoissa.

Osassa Mamsellin ravintoloista / ruokaloista on tarjolla pari vaihtoehtoista ruokaa (esim. pääterveysaseman henkilöstöravintola Tähkä). Tällaisissa paikoissa yhden kaikille tarjolla olevan vaihtoehdon tulee olla kasvisruokaa. (ei siis erillinen, erikseen pyydettävä erityisruokavalio)

Osassa Mamsellin ravintoloita / ruokaloita on yleensä vain yksi ruokavaihtoehto tarjolla, ja erityisruokavaliot sitten erikseen pyydettäessä (esim. koulut). Tällaisissakin paikoissa pääruokalajia on yleensä useampi astiallinen tarjolla. Yhden näistä voi vaihtaa kasvisruoalle, joka on siten tarjolla kaikille.

  1. Kasvisvaihtoehto mahdollisimman usein vegaaninen

Vegaaniset tuotteet ovat kehittyneet viime vuosina huimasti. Kasvisvaihtoehto kannattaakin mahdollisimman usein olla suoraan vegaaninen. Erilaiset kaura- ja soijapohjaiset ’maitotuotteet’ sekä kasvisproteiinit mahdollistavat herkullisen ja terveellisen vegaanisen aterian.

  1. Ilmastoystävällinen ruokalista

Lahden ateria kävi ruokalistansa läpi ottaen huomioon niiden hiilijalanjäljen. Tällä tavoin saadaan luotua ilmastoystävällinen ruokalista – ruokaan kun liikkumisen ja asumisen ohella tulee eniten kiinnittää huomiota hiilijalanjäljen pienentämisessä. Lahden ateriasta oppia ottaen myös Mamsellin ruokalistat tulee tehdä mahdollisimman ilmastoystävällisiksi.

  1. Eläintuotteisiin suomalaiset vaatimukset

Eläinperäiset tuotteet eivät ole Mamsellin ruokalistoilta häviämässä, vaikka niiden osuus pienenisikin. Siltä osin kun eläinperäisiä tuotteita (maito, kananmuna ja liha) käytetään, niiden tulee täyttää suomalaiselta eläintuotannolta vaaditut olosuhteet. Tällä hetkellähän Suomessa voidaan tarjota ruokaa, jota Suomessa ei saisi tuottaa. (Esimerkiksi eläinten ennaltaehkäisevä antibioottien käyttö, sikojen saparoiden katkaisu – kielletty suomalaisessa eläintuotannossa). Julkisten keittiöiden tuleekin asettaa vaatimuksensa siten, että ne ostavat vain sellaisia tuotteita, joita saa Suomessa tuottaa.

—————-
Aloite on jätetty Kajaanin kaupunginvaltuuston kokouksessa 26.9.2016.

ruoka-aloite

Hieman perusteluja.
Tein aloitteen, koska ruokavalinnoilla voidaan hillitä ilmastonmuutosta ja sillä mitä syömme on myös eläimille väliä. Kajaanin Mamselli on tehnyt hyvää työtä etenkin ympäristöasioihin liittyvässä kehittämisessä. Siksi siis nimi: entistä eettisempiä ja ekologisempia aterioita.

Hiilijalanjäljen kannalta ruoka, asuminen ja liikkuminen ovat keskeisiä juttuja. Ruoan osalta voidaan tehdä paljon, fiksuja vähähiilisiä valintoja – suosia kasvisruokaa, vaihtaa riisi ohraan yms. Niistä lisää ilmasto-oppaan sivuilla.

Tämän aloitteen myötä ei pakoteta ketään syömään kasvisruokaa. Vrt. kasvisruokapäivä. Mutta tämän aloitteen myötä annetaan jokaiselle mahdollisuus valita kasvisruokavaihtoehto, kun se tuodaan linjastoihin yhdeksi vaihtoehdoksi. (Aloitteen kohta 1.)

Ilmastonäkökulmasta etenkin juusto, ja eläinsuojelunäkökulmasta maitotuotteet ja kananmunat ovat ongelmallisia. Siksi moni onkin vegaani. Vaikkei olisikaan, vegaanista ruokaa voi pyrkiä valmistamaan mahdollisimman usein. Erilaiset kasviproteiinit (nyhtökaura, pavut, linssit, soija, härkis yms.) sekä maitotuotteiden kasvispohjaiset korvikkeet takaavat herkullisen ja ravintosisällöltään terveellisen aterian. Kasvisruokien proteiinipitoisuuteen on erityisesti kiinnitettävä huomiota. (Aloitteen kohta 2.)

Lahden ateriassa käytiin yhdessä Demos Helsinki -ajatushautomon kanssa läpi, kuinka lahtelainen ateria- ja puhtaanapitoliikelaitos voisi pienentää hiilijalanjälkeään. Netistä projektista ei löytynyt kovinkaan hyvin tietoa, fiksuin oli tämä artikkeli.  Omaan tietooni asia tuli, kun keskustelin kesällä partioleirillä yhden ajatushautomon työntekijän kanssa. Ilmastoystävällisen ruokalistan teossa on toki muistettava luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sekä eläinten hyvinvointi – lihatuotteista tästä näkökulmasta paras on naudanliha etenkin luonnonlaitumelta, vaikka sen ilmastokuorma onkin broileria ja sikaa suurempi. (Aloitteen kohta 3.)

Tällä hetkellä suomalaisissa kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja kasarmeilla saadaan tarjota sellaista ruokaa, jota ei ole Suomessa laillista tuottaa. Eli meidän julkiset ateriapalvelulaitoksemme voivat tarjota ulkomaisia eläintuotteita, joiden tuotanto-olosuhteet ovat suomalaisia olosuhteita huonommat. Esimerkeiksi käyvät ennaltaehkäisevästi syötetty antiobiootti tai sikojen saparoiden katkaisu – sillä tavoin tuotettua ruokaa saa Suomessa tarjota, mutta ei tuottaa. Se on epäreilua suomalaiselle tuottajalle. Se on myös eläinsuoljelun kannalta iso juttu. Asian nosti ensin esille Maaseutu- ja erävihreiden hallituksen jäsen Mikko Välttilä, ja sen jälkeen se alkoi näkyä myös ministeri Tiilikaisen lausunnoissa. Hyvä, että alkoi – toivottavasti asia etenee muuallakin kuin Kajaanissa!

Share Button