Teatteria teatterista


Teatterin johtosääntöä ollaan uudistamassa. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 11.2. Se tuli sinne lisälistalla, eli pöytäjakeluna. Tarkoittaen, että saapuessamme kokoushuoneeseen, lisäesityslistapaperi oli pöydällä. Teatterin johtokunta oli puolestaan käsitellyt johtosäännön muutosta kokouksessaan 8.2. Ja äänestänyt siitä.

Kaupunginhallitukseen tulleessa esityksessä johtokunnassa olisi kahdeksan jäsentä, josta viisi poliittista luottamushenkilöä, yksi alueteatterin edustaja ja kaksi teatterin henkilökunnan edustajaa. Näistä luottamushenkilöillä ja alueteatterin edustajalla olisi äänioikeus, ja henkilökunnan edustajilla läsnäolo- ja puheoikeus.

Nykyisen johtosäännön mukaisessa johtokunnassa on neljä poliitikkoa, kaksi teatterin henkilökunnan edustajaa ja yksi alueteatterin edustaja. Kaikki täysivaltaisia jäseniä äänioikeudellaan.

Eli – poliitikkojen määrää halutaan lisätä, ja esityksessä teatterin edustajien äänivaltaa poistaa. Jälkimmäisessä etenkin perusteena analogia muiden johtokuntien kanssa. Ja ehkä yleisenä käytäntönä (yritykset, järjestöt…), ettei henkilöstö ole mukana päättämässä omista asioistaan.

No, analogiasyistä äänestin pohjaesityksen mukaisesti (kuusi äänivaltaista jäsentä). Kokouksen jälkeen, kun tähän asiaan on ollut aikaa perehtyä ja ajatella, taidan olla huomisessa valtuuston kokouksessa eri mieltä. Hallituksen kokouksessa (ja mitä todennäköisemmin huomennakin) oli vastaesitys, jossa yhdellä henkilökunnan edustajalla olisi äänioikeus. Tällöin johtokunnan kokoonpano olisi: viisi poliitikkoa (joista yksi puheenjohtaja, ja toinen varapuheenjohtaja), yksi teatterin henkilökunnan edustaja ja yksi alueteatterin edustaja. Heillä kaikilla äänivalta. Lisäksi kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeudella (esittelijöiden/esittelijän lisäksi) yksi henkilökunnan edustaja ja kaupunginhallituksen edustaja (näin on muissakin kaupungin toimielimissä – minä esim. olen Kajaanin Veden johtokunnassa).

Mielenmuutoksen syitä: Henkilökunnanedustajien asema johtokunnissa ei ole lainkaan yhdenmukainen (esim. Mamsellissa on äänivaltainen henkilökunnan edustaja), teatterilaisille on ilmeisesti liikelaitostamisvaiheessa 2007 luvattu, ettei tähän asiaan kosketa. Kaupunginteatterin tehtävänä on myös tuottaa korkeatasoista taidetta – ei vain viihdyttää kajaanilaisia, jolloin tämän asian turvaamiseksi täysivaltainen henkilökunnan edustaja puoltaa paikkaansa. Lisäksi kaupunki strategiassaan haluaa olla hyvä työnantaja ja henkilöstöstrategiassaan linjaa toimintaansa ohjaavan työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa omaa työtään koskevaan päätöksentekoon. Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: minusta on todella ikävä, että tästä aika pienestä asiasta on noussut kohtuuton kohu. Jos molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä, niin on hyvä. ’Laiha sopu on parempi kuin lihava riita’ sanotaan.

Share Button

Ajatus aiheesta “Teatteria teatterista

  • Kyösti K.

    Tärkeä aihe kesusteluttaa. Mm. Kainarin tuore juttu on herättänyt jo kommentteja sivuille. No, lyhyet ”digitaaliset” on-off-kommentit kertovat jo itsessään (sanojastaan) jotain.

    Silja, mielestäni ”takinkääntöperustelusi” ovat hyvinkin paikallaan.
    Tässä vielä jotain:
    Johtokuntien ”alla” (vai ”päällä”, kumpi palvelee kumpaa, ja ketä palvellaan…) toimivien laitosten toiminta-ala voi olla hyvin hyvin erilainen. Esim. Mamsellin ateria- ja puhtaanapitopalvelujen merkityksen ymmärtää ”intuitiivisesti” kaikki, samoin tarvitsemme Vesilaitoksen vettä. Sitten kun mennään toiminta-alueelle, jonka merkitys ei ole jokapäiväistä (vaikka voisikin olla 😉 ), kuten liikunta- tai vaikkapa henkiset tarpeet, kyllä, tarpeet, ja niiden hyötyjen ”vuosisataiset kokemukset”, niin päätöksenteossa tarvitaan ko. alan asiantuntemusta.

    Mielestäni asiantuntija voi olla läheisesti toimintaan liittyvä henkilö, jos hänellä on laajahko kartio, jolla tiirailee asioita. Poliittisin perustein pystytetty (mikään) johtokunta ei lähtökohtaisesti tunnu oikein järkevältä. Toisaalta, avoimin aistein asioita absorboiva jonkin verran alan asiaa tunteva ei-on-off luottamuspoliitikko voi olla hyvinkin sopiva hlö tuomaan esille uusiakin asioita ja näkökulmia – paitsi, johtokunnan puheenjohtajaksi kaipaisin kyllä aina todellista alan asiantuntemusta! Kaikkein parasta, jos – riippumatta kokoonpanosta – johtokunta pystyy työskentelmään hyvässä hengessä vaikeissakin tilanteissa.

    Tuntuu aika pahalta, jos henkilökunta ”sysätään ojaan” kokonaan ehdotetulla tavalla. Tulee mieleen toimintatavat kauan sitten…

    Silja, nyt tarkkana!

Kommentointi on suljettu.