Wappuretoriikkaa


Ensimmäinen wappuni Kajaanissa sitten vuoden 2002. Otin siitä kaiken irti kiertämällä erilaisia poliittisia tilaisuuksia. Lyhyt katsaus Wappupuheiden retoriikasta.

Keskustan vihreä vappu, vappuaattona Kekkos-patsaalla
Puhujina MEP Anneli Jäätteenmäki sekä kansanedustaja Timo Korhonen. Paljon arvosteltiin valtakunnan hallitusta ja sen toimintaa. Kotikunta-maakuntamalli tuli tutuksi sanayhdistelmäksi. Lisäksi painotettiin, kuinka halutaan huolehtia ihmisistä. Kuulijoita puhuteltiin ystävinä.

Pentti Kettunen (ps.), vappupäivänä Raatihuoneentorilla
Tämän valitettavasti missasin, kun silmät aukesivat vasta klo 9.20 ja puhe alkoi klo 9.30 (muuttunut aikataulu).

Eero Suutari (kok.), vappupäivänä Raatihuoneentorilla
Työnteko pelastaa niin yksilön kuin yhteiskunnan. Kuulin puheen vähän huonosti, mutta en yllättyisi, jos valtakunnan hallituksen toimintaa olisi tässä kehuttu. Työnteko on toki hyvästä, ja auttaa syrjäytymisen ehkäisyyn. Mutta eihän se syöpäsairasta tai läheisensä menettänyttä pelasta.

Vasemmiston vappumarssi & puheet
Marssi oli vakuuttava, ja etenkin katsojia oli paljon. Soitetuissa lauluissa korostuivat taistelu sortoa vastaan, joka mielestäni tuntuu aika absurdilta retoriikalta nykypäivänä. Tasa-arvioista kohtelua sekä oikeudenmukaisuutta pitää vaatia, mutta keitä nykypäivän sortajat ovat (niitäkö, jotka eivät halua luopua saavutetuista eduista tulevia sukupolvia ajatellen)? Vesa Kaikkonen (vas.) ja kansanedustaja Raimo Piirainen (sdp.) keskittyivät puhumaan ihmisen puolesta, ja toki vähän myös istuvan hallituksen puolesta. Kuulijoita puhuteltiin tovereina. Ja entistä näyttelijää, Kaikkosta on kyllä mukava kuunnella, vaikkei aina samaa mieltä olisikaan.

WP_000369

Mutta… missä olivat naispuhujat Anneli Jäätteenmäen lisäksi? Missä maininnat ja huoli ympäristöstä ja luonnosta? Minusta oli outoa, että hallitus-oppositio-rintama korostui näinkin selvästi. Eikö voitaisi puhua asioista toisen haukkumisen tai omien puolustamisen sijaan?

Share Button